RIJSWIJK - De Federatie Eredivisie Basketball (FEB) heeft donderdagavond met de clubs definitieve afspraken gemaakt over een nieuw basketbalseizoen.

Acht clubs hebben zich inmiddels ingeschreven voor de door FEB georganiseerde competitie, waaronder Den Helder dat weer terugkeert in de eredivisie.

Bekend is dat Aris Leeuwarden kampt met financiële problemen. De gemeenteraad van Leeuwarden moet de noodzakelijke garantstelling van 100.000 euro goedkeuren.

Wie er in ieder geval niet bijkomt, is Magixx uit Wijchen. De club heeft te weinig sponsors en krijgt de begroting niet rond. Magixx kampt nog met een tekort van 100.000 euro.

De FEB was de afgelopen jaren, in samenspraak met De Nederlandse Basketball Bond (NBB), organisator van de nationale basketbalcompetitie.

Samenhang

Maar de NBB wil de regie graag zelf voeren en vroeg de clubs vorige maand zich bij haar in te schrijven. Volgens bestuurslid Martijn Rengelink wil de bond het basketbal in samenhang organiseren, met de nationale ploeg, de eredivisie maar ook de jeugdteams.

De clubs blijven vooralsnog de FEB trouw. Geen club heeft zich bij de NBB gemeld. De tweespalt is niet goed voor het basketbal, constateert FEB-voorzitter Henk Reekers.

Ook Rengelink vindt dat niemand gebaat is bij de huidige spanningen. De NBB heeft de clubs uitgenodigd om zaterdag om tafel te gaan.

Onvrede

Reekers baalt van de 'verhalen' die rondgaan alsof de FEB uit onvrede de competitie in eigen handen houdt. ''Wij willen niet aangemerkt worden als een wilde bond."

"Twaalf jaar geleden was voor iedereen duidelijk dat topsport en breedtesport in het basketbal gescheiden moesten worden. Jarenlang is het goed gegaan en om voor mij onduidelijke redenen wil de bond nu alles weer veranderen'', zegt Reekers.

Rengelink denkt dat de opstelling van de clubs is te verklaren door de vrees dat ze zeggenschap verliezen, bijvoorbeeld over financiën. Maar volgens hem is die vrees onterecht. ''Het gaat ons om regie over het integrale beleid.''

Hij blijft hopen op een oplossing die een definitieve scheiding voorkomt. ''Er zijn intelligentere oplossingen mogelijk.''