HOOFDDORP - Clarence Seedorf is na één week te spreken over het niveau van het EK. Hij constateert dat alle favorieten aan de verwachtingen voldoen, op één na.

“We wisten dat Nederland het niet had getroffen bij de loting en de nederlaag tegen Denemarken zette het toernooi meteen onder hoogspanning”, meldt de middenvelder van AC Milan aan de BBC, waarvoor hij het EK analyseert.

“Als we Oranje even buiten beschouwing laten, presteren de andere favorieten goed. Ik denk ook niet dat we in de poulefase nog veel verrassingen zullen zien. Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland hebben talentvolle teams die goed spelen. Frankrijk is weer helemaal terug aan het front.”

Tot nu toe vermaakt Seedorf zich uitstekend. “De eerste week van het EK is een stuk leuker verlopen dan de eerste week van het WK twee jaar geleden. Hoe dat komt? Alle landen spelen tegenwoordig een stuk aanvallender. Daarom hebben we in de eerste week al een paar mooie dingen gezien.”

De oud-international spreekt tevens zijn bewondering uit voor enkele spelers. “Mario Gomez maakt een goede indruk. Hij was erg gevaarlijk in het duel met Nederland. Ik denk niet dat het voor hem bij drie goals blijft.”

Seedorf was ook blij voor zijn voormalige ploeggenoot Andrei Sjevtsjenko. “Het was mooi om hem zo goed te zien presteren."