SAN FRANCISCO - De Amerikaanse golfer Michael Thompson heeft de leiding genomen na de eerste dag van de US Open.

Hij ging donderdag (plaatselijke tijd) op de baan van de Olympic Club in San Francisco rond in 66 slagen.

Ook zijn landgenoot Tiger Woods maakte indruk. De drievoudig winnaar van het majortoernooi leverde een scorekaart in van 69 slagen. Hij staat samen met de Amerikanen David Toms, Nick Watney en de Britten Justin Rose en Graeme McDowell op de gedeelde tweede plaats.

Woods was blij na zijn optreden. "Ik had het gevoel dat ik de hele dag echt controle had over mijn spel. Ik hield me aan mijn game-plan en voerde dat gewoon uit", analyseerde hij.

Goede start

De 27-jarige Thompson verraste met zijn goede start. In zijn vorige optreden bij het US Open in 2008 eindigde hij als gedeeld 29e. ''Dit is een van mijn favoriete golfbanen'', zei Thompson na afloop.

De Noord-Ierse titelverdediger Rory McIlroy had een tegenvallende start met 77 slagen. De Amerikaan Bubba Watson, winnaar van de Masters, had nog een slag meer nodig.

Zhang

Opvallend was de ronde van de veertienjarige amateur Andy Zhang. De jongste speler in het toernooi ooit leek van meet af aan op weg naar een dramatisch resultaat en was na vijf holes al acht boven par.

Daarna vond de tiener een zeker ritme om uiteindelijk 'slechts' met +9 binnen te komen.