HOOFDDORP - Ruud van Nistelrooij vindt dat het Nederlands elftal op bepaalde momenten gebruik moet maken van een andere speelstijl.

"Soms is het handig als je meer opportunistisch speelt", meldde de oud-topspits donderdag in het programma VI Oranje. "Dat er een voorzet wordt gegeven tussen de combinaties door."

"Voor een aanvaller is het ook lekker als je aan het werk wordt gezet. Met een pass in de diepte bijvoorbeeld."

Volgens Van Nistelrooij functioneert Oranje als team niet goed. "Er zijn te grote afstanden op het veld. Aanvallend gebeuren er leuke dingen, maar over negentig minuten gaat het niet goed."

Ook de discussie over het al dan niet spelen van Huntelaar heeft hij een mening. "Of hij meer moet doen dan topscorer van de Bundesliga worden voor een basisplaats? Nee. Het werkt nu niet."

Van Nistelrooij acht de kans niet heel groot dat het Nederlands elftal zich nog plaatst voor de laatste acht op het EK. "Het wordt lastig. Portugal is natuurlijk geen ploeg die je zomaar aan de kant poetst met 2-0, 3-0."

De oud-international ziet Spanje als favoriet voor de titel. "Die ploeg stijgt boven iedereen uit. Duitsland is wat je van die ploeg kunt verwachten: degelijk en best goed."