LOOSDRECHT - Het is weer bijna zover. Zaterdag zal de derde editie van Red Bull Fierste Ljepper plaatsvinden in Breda. De amateurteams hebben getraind en de pro’s bereiden zich mentaal voor.

Door Lotte Kroon

Voor alle leken en geïnteresseerden legt wedstrijdorganisator Marc van der Sluis uit wat het evenement precies inhoudt.

“Fierljeppen betekent eigenlijk gewoon slootjespringen”, zegt Van der Sluis. “Deelnemers proberen op een aanloopsteiger van dertig meter of minder zo veel mogelijk vaart te maken. Dan pakken ze een stok vast, waar ze zo hoog mogelijk in klimmen. Vervolgens spring je over het water heen en land je aan de andere kant. De bedoeling is dat je zo ver mogelijk springt.”

Toch is Fierste Ljepper anders dan normale fierljepwedstrijden. Van der Sluis legt uit: “Dit evenement wordt door Red Bull georganiseerd, waardoor het iets anders in elkaar zit dan normaal. De deelnemers springen nu niet over een beek heen, wat eigenlijk normaal is bij het fierljeppen."

"In plaats daarvan komen ze terecht op een ponton dat midden in het water ligt. Dat ponton ligt op een bepaalde afstand, maximaal negen meter diep. En daar moet je dan op landen.”

Foto: Red Bull

Dit is de derde keer dat Fierste Ljepper gehouden wordt. Toch wordt er voor gezorgd dat het evenement nooit saai wordt. Ieder jaar wordt er op een andere locatie gesprongen en ook op wedstrijdgebied wordt de uitdaging ieder jaar vergroot.

“De toestellen worden wel wat verlegd. Het doel is om iedere keer toch iets verder te springen. Ik hoop dat dat gaat lukken. We hebben er alles aan gedaan om dat mogelijk te maken voor de springers, dus we zullen zien!”

Unicum

Bovendien biedt deze derde editie een unicum. “Voor het eerst hebben we nu de amateurteams, ieder bestaand uit drie springers”, vertelt de wedstrijdorganisator. “Voor hen is het een hele uitdaging."

Foto: Red Bull

"Natuurlijk zijn ze niet zo getraind als de doorgewinterde springers en ze gaan toch maar proberen om dat water over te komen. Ik verwacht dat ze wel flink geoefend hebben, want er staan toch een paar duizend mensen te kijken en dan wil je niet roemloos ten onder gaan!”, grapt hij.

Aan professionele deelnemers is er overigens ook geen gebrek. Vanuit het hele land komen ze op dit evenement af. Dit is best speciaal, aangezien er binnen het fierljeppen een duidelijk onderscheid bestaat tussen Friese en Hollandse springers, die ook in twee verschillende bonden zijn onderverdeeld.

Rivaliteit

Van der Sluis bevestigt dat deze rivaliteit ook hier een rol speelt. “Volgens mij speelt er toch wel iets van een competitie tussen de bende”, zegt hij.

“Zowel van de Friese als van de Hollandse bond doen er springers mee. Ik kan me voorstellen dat ze beide willen dat iemand uit hun regio wint.”

“Als je het evenement zelf mee wil maken, moet je naar de Nieuwe Prinsenkade in Breda komen”, besluit Van der Sluis.

“Er is genoeg plek voor mensen om te komen kijken, maar we adviseren wel dat ze met het openbaar vervoer komen. Het Centraal Station is vijfhonderd meter bij de locatie vandaan, dus dat is ideaal!”

Foto: Red Bull