Verslaggevers Bart Vlietstra en Edwin Struis beantwoorden dagelijks EK-vragen van lezers. Onder de vragenstellers verloot NUsport een aantal prachtige prijzen. Hieronder de antwoorden op de beste vragen van de achtste dag. De vragen kunt u sturen naar meldpuntoranje@nusport.nl.

Nu zelfs de spelers aangeven dat de veldbezetting niet klopt en dat de automatismen verdwenen zijn, is er dan kans op de introductie van een nieuw systeem onder Van Marwijk? En ben ik de enige die graag een 3-4-3 systeem ziet, waar er ruimte is voor overwicht op het middenveld en de mogelijkheid om alle spitsen op te stellen? (Agnoek Sprangers)

Beste Agnoek,
Onder deze bondscoach verwachten we geen introductie van nieuwe systemen meer. We hebben er twee jaar geleden successen mee geboekt, nu is de situatie compleet anders. Het gaat er ook niet zozeer om in welk systeem er wordt gespeeld, maar hoe het wordt uitgevoerd. Alleen in Wesley Sneijder zit nog het gif van een winnaar, de rest van de spelersgroep straalt weinig overtuiging uit, de bondscoach incluis. Nog één uitzwaaiwedstrijd te gaan, dan wordt het tijd voor een nieuwe selectie met een nieuwe roerganger.

Zoals jullie weten, kregen wij in de laatste minuut geen penalty tegen Denemarken. Mijn vader, die vroeger internationaal scheidsrechter was (Chris van de Laar), vroeg zich direct of hoe het mogelijk is dat 5 (!!) officials dit niet gezien hebben? Bij het terugkijken van de beelden zag hij dat de 4e en 5e official aan dezelfde kant staan als de grensrechters, dus in hun blikveld staan. Ze bewaken dus dezelfde kant, waardoor er een “blinde kant” in het strafschopgebied ontstaat. Mijn pa noemt het een blunder van de hoogste orde van de UEFA. Bovendien raar dat verder niemand het hier over heeft! Hoe kijken jullie hier tegenaan? (Roy van de Laar)

Beste Roy,
Complimenteer je pa namens ons, want dit is inderdaad een flater van formaat. We hebben toch al weinig op met al die scheidsrechters die over de spelers uit worden gestort. Hoeveel je er ook neerzet, discussie zal er altijd blijven. En als het er zoveel zijn, durft misschien niemand z’n mond open te doen, bang als hij is om uit de toon te vallen en door Snickers-uithangbord Pierluigi Collina te worden verbannen naar de eeuwige bijvelden. Elektronische hulpmiddelen moeten er komen, zo snel mogelijk.

Waarom wordt alleen gesproken over de spellers .Maar niet over de keeper stekelenburg wandt hij liet de bal door zijn benen gaan als profkeeper mag dat niet gebeuren en daar wordt niet over gesproken door analysten die denken alles teweten aan de tafel van studiosport met advies voor al Jan Mulder die zij zaken vult met slap te ouwehoeren hij weet als beter en precies met Waterreus hoeft meer teweken ze doen heel de dag niets.
Maar voor u,n paar 1000 per avond doe ik het ook. En niet de spelers alleen. (Cor en Annie de Jong)

Beste Cor en Annie,
Hier hebben we helemaal niets aan toe te voegen. Hulde. Met name het woord ‘spellers’ in zin 1 zet jullie vraag in het juiste perspectief.