Braaf hebben de Russische journalisten zich opgesteld achter de hekken waar Andrei Arshavin, Yuri Zhirkov en de andere spelers straks langskomen. Zal het vandaag gaan lukken?

Door Daan Dekker

Na de wedstrijd tegen Polen zweefden de Russische spelers als geesten door de mixed zone. Met een ijskoude blik legden ze de ruim honderd meter van de kleedkamer naar de bus af. Geen speler die zijn mond opentrok. 

Zonder quotes konden de Russische scribenten weer achter hun laptop gaan zitten. Toch lullig, een deel van de journalisten uit het wodkaland heeft een prestatiecontract. Hoe meer quotes ze aanleveren, hoe hoger het salaris.

Quotjesjacht

Bij trainingen scheen de quotjesjacht niet veel succesvoller te zijn. Na elke oefensessie werd er een mixed zone ingericht bij de kleedkamer, maar de enige speler die daar gebruik van maakte, was derde keeper Anton Shunin. 

De vooruitzichten voor vandaag zijn niet al te best. Op de training toverde geen Rus een lach op zijn gezicht. De euforie van de goede EK-start leek totaal afwezig. Al staan Russen überhaupt niet bekend als lachebekkies.

Aan de andere kant van het hek houdt de Russische Kees Jansma alles in de gaten. De perschef heeft zijn capuchon tegen de regen opgezet als hij zich bij een journalist van Associated Press meldt.

Yuri, Yuri, Yuri

De Russische Jansma vertelt de verslaggever, die naast de deur staat waar de spelers uit moeten komen, dat hij zich niet handig heeft opgesteld. Hij doet voor waarom. “Kijk, de spelers zetten twee stappen en weg zijn ze. Je kan beter verderop wachten.” De journalist blijft staan.

Niet veel later komt de eerste speler naar buiten. “Yuri, Yuri, Yuri”, roepen de verslaggevers. Zhirkov loopt zonder blikken of blozen door. Bij Roman Shirokov lijken de journalisten wel beet te hebben.

De middenvelder loopt naar het hek en schudt de hand van een man met een jas waar FC-Anzhi op staat. Daarna krijgt ook een radiojournalist een hand. Die stopt meteen een microfoon onder de neus van de speler van Zenit St. Petersburg.

Advocaat

Shirokov begint daarop te lachen, draait zich om en loopt naar de bus. Het is in ieder geval meer dan de andere spelers doen. Eén voor één lopen ze langs, het complete journaille negerend.

Ook Dick Advocaat heeft de Russische gewoonte overgenomen. “Op de persconferentie na de wedstrijd tegen Polen heb ik alles gezegd”, zo deelt de bondscoach iedereen mee.

Het is nog wachten op derde keeper Shunin. De slungelige doelman komt met een glimlach naar buiten, je ziet hem twijfelen, hij zet een stapje opzij. Dan verontschuldigd hij zich en loopt door. Vandaag zegt zelfs Shunin niets.