Tijdens het EK blikt Nusport dagelijks vooruit op de wedstrijden die dezelfde avond worden gespeeld. Regerend Europees kampioen Spanje gaat tegen Ierland voor de eerste zege op dit EK

Poule: C

Plaats: Gdansk

Scheidsrechter: Pedro Proenca (Portugal)

Eerdere ontmoetingen: 24 (13 keer winst Spanje, 7 keer gelijk, 4 keer winst Ierland)

Ontmoetingen in EK-verband: 0

Feitje: In de basisopstelling van Spanje voor de wedstrijd tegen Italië stond slechts één speler die niet als clubspeler actief is in de Spaanse competitie. Alleen David Silva komt uit in de Engelse Premier League, de anderen allemaal in eigen land.

Uitgangssituatie

Spanje kon leven met het punt tegen Italië, maar moet door die remise wel winnen van de Ieren. Opvallend aan het duel met de Italianen was de tactiek van de wereldkampioen. In een soort 4-6-0 opstelling werd de Azzurri bestreden. Het leverde weinig gevaar op, totdat Fernando Torres binnen de lijnen kwam. De spits van Chelsea kreeg in de slotfase twee uitgelezen mogelijkheden om Spanje naar de overwinning te schieten, maar faalde.

Voor Ierland wordt het een schier onmogelijke taak om zich nog te plaatsen voor de kwartfinales. De ploeg van bondscoach Giovanni Trapattoni verloor eigenlijk kansloos van Kroatië (3-1) en moet dus stunten tegen Spanje en Italië om bij de laatste acht te komen.

Blessures/schorsingen

Bondscoach Vicente del Bosque van Spanje kan zich zorgenvrij voorbereiden op het duel met de Ieren. Wel zijn Jordi Alba, Álvaro Arbeloa en Torres bij een volgende gele kaart geschorst.

Ook Trapattoni heeft een volledig fitte selectie tot zijn beschikking. Middenvelder Keith Andrews staat wel op scherp.

Spelers uitgelicht

Andrés Iniesta – Spanje

Iniesta strooide in het duel met Italië weer als vanouds met fraaie passes. De kleine middenvelder van FC Barcelona staat symbool voor het positiespel van de Spanjaarden. Na een moeizaam seizoen bij Barcelona, waarin hij vaak geblesseerd was, lijkt El Blanquito weer in de juiste vorm te verkeren.

Shay Given – Ierland

Shay Given zal geen prettige herinneringen hebben overgehouden aan het openingsduel tegen Kroatië. De ervaren doelman zag er bij twee van de drie tegengoals niet goed uit. Opvallend, want in de kwalificatie was Given nagenoeg onpasseerbaar. Het is voor Ierland te hopen dat het optreden tegen de Kroaten een incident was.

Quote coaches

Vicente del Bosque (Spanje): “Ik kan leven met de 1-1 tegen Italië. We hebben na de tegentreffer karakter getoond. Maar het is wel duidelijk dat we nu de overige wedstrijden moeten winnen.”

Giovanni Trapattoni (Ierland): “We hebben ons terecht gekwalificeerd en dat mogen we nu niet vergeten. Spanje zal zoals gewoonlijk het middenveld domineren, maar tegen de grootste ploegen van de wereld spelen we vaak beter.”