HOOFDDORP - Tijdens het EK blikt NUsport dagelijks vooruit op de wedstrijden die dezelfde avond worden gespeeld. Italië hoopt tegen Kroatië het vertrouwen wat is opgedaan tegen Spanje in een overwinning om te zetten.

Poule: C

Plaats: Poznan

Scheidsrechter: Howard Webb (Engeland)

Eerdere ontmoetingen: 6 (1 keer winst Italië, 2 keer gelijk, 3 keer winst Kroatië)

Ontmoetingen in EK-verband: 0

Feitje: In Italië is discussie ontstaan over wie in de spits moet staan tegen de Kroaten. Mario Balotelli kreeg in het duel met Spanje (1-1) de voorkeur boven Antonio Di Natale, maar de aanvaller van Udinese zorgde vlak nadat hij erin was gekomen voor Balotelli voor de 1-1. Het was zijn elfde goal in het shirt van Italië, terwijl Balotelli slechts op één staat.

Uitgangssituatie

Ondanks het knappe gelijkspel tegen Spanje, staat de druk er bij de Italianen vol op. Wil de ploeg van Cesare Prandelli de kansen voor plaatsing voor de kwartfinales in eigen hand houden, dan moet er worden gewonnen van Kroatië.

De Kroaten wonnen hun eerste groepsduel op overtuigende wijze van Ierland: 3-1. Bij winst op de Italianen is de equipe van bondscoach Slaven Bilic zelfs al zeker van een plaats bij de laatste acht. Afgaande op de eerdere ontmoetingen tussen beide landen is dat dus zeker niet onmogelijk.

Blessures/schorsingen

Prandelli heeft een nagenoeg fitte selectie tot zijn beschikking. Alleen verdediger Andrea Barzagli kan wegens een kuitblessure niet in actie komen. Italië heeft wel veel spelers die op scherp staan. Balotelli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini en Christian Maggio kunnen zich geen kaart veroorloven.

De Kroaten kennen geen problemen. Vedran Corluka was voor het EK nog een twijfelgeval, maar werd voor de wedstrijd tegen Ierland fit verklaard. Nico Kranjcar en Luka Modric zijn bij een gele kaart geschorst voor de laatste groepswedstrijd.

Spelers uitgelicht

Andrea Pirlo – Italië

Ondanks zijn 32 jaar is Andrea Pirlo nog altijd de motor van dit Italië. De middenvelder werd dit jaar ongeslagen kampioen met Juventus en bewees ook in het openingsduel tegen Spanje zijn waarde. Met een perfecte steekbal stelde hij Di Natale in staat om te scoren.

Mario Mandzukic – Kroatië

Dé uitblinker bij de Kroaten in het duel met Ierland was ongetwijfeld Mario Mandzukic. Met twee treffers was hij goud waard voor zijn land. Tot tweemaal toe verschalkte hij met een kopbal doelman Shay Given van de Ieren. Mandzukic kende met veertien treffers een redelijk debuutseizoen bij het Duitse Wolfsburg.

Quote coaches

Cesare Prandelli (Italië): “De Kroaten zijn onberekenbaar. Dit duel wordt beslissend.”

Slaven Bilic (Kroatië): “We hoeven voor geen enkele tegenstander bang te zijn. Italië en Spanje zijn de favorieten in onze groep, maar wij kunnen een van hen verslaan en één zege is goed voor een plek in de kwartfinales.”