Elke dag stelt NUsport vijf vragen aan een van onze Oranje-helden van weleer. Vandaag Rinus Israel, de spijkerharde verdediger die 47 interlands speelde.

Door Rypke Bakker

Rinus, waar ging het mis tegen de Duitsers?
“Verdedigend werd er te weinig werk geleverd. Er werd niet kort gedekt, niet doorgedekt, het was niet agressief genoeg.”

Wat zou jij veranderen aan de opstelling?
“Zoals het na rust stond met Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar, zo zou ik beginnen tegen Portugal. En de verdediging… Tja, er zijn niet zoveel andere opties. Misschien Khalid Boulahrouz in plaats van Gregory van der Wiel."

Geloof jij in een wonder?
“Nee, ik kan me niet voorstellen dat dit omslaat. En Portugal is ook geen leuke ploeg om tegen te spelen. Fysiek zijn die aardig sterk. Dat is ook een probleem. Je moet jezelf pijn wilen doen. Door de goede resultaten op het WK heeft men bij Oranje te lang gedacht dat het wel goed zou komen. Dan wordt de inzet net iets minder.”

Vanavond Italië tegen Kroatië. Heb je wel vertrouwen in de Italianen?
“Nou, die Italianen hebben me wel verrast tegen Spanje. En Kroatië is technisch erg sterk. Dat zou weleens een gelijkspelletje kunnen worden.”

En daarna speelt Spanje tegen Ierland…
“Als Spanje snel scoort, kan het een hele ruime overwinning worden. Of ik de Spanjaarden Europees kampioen zie worden? Nou, ik schat Duitsland ook heel hoog in. Na de 2-0 gingen ze niet volle bak op zoek naar de 3-0. Ze hielden zich een beetje in, kunnen nog veel beter.”