AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft volgens Duitse media geen reële kans meer om de groepsfase van het EK te overleven.

"Nederland heeft een wonder nodig om niet na de eerste ronde al naar huis te moeten", schrijft Bild na de 2-1 zege van die Mannschaft op Oranje. Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft Nederland alleen nog een theoretische kans om door te gaan.

Bild vond dat bijna alle Nederlanders woensdagavond onder de maat presteerden. Alleen Maarten Stekelenburg, Robin van Persie en Rafael van der Vaart scoren een krappe voldoende. Mario Gomez, maker van beide Duitse goals, wordt gezien als man van de wedstrijd. Ook alle andere Duitse basisspelers krijgen een goede beoordeling.

Alle lof

De Süddeutsche Zeitung vindt dat Nederland slachtoffer is geworden van het eigen systeem. "Nederland heeft zelden zo'n goede aanval gehad. Maar dit kwartet krijgt nauwelijks ondersteuning. En als ze al worden geholpen, gebeurt dat niet door creatieve middenvelders, maar door Mark van Bommel en Nigel de Jong."

De eigen ploeg krijgt juist alle lof toegezwaaid. Der Spiegel spreekt van 'een soevereine overwinning.' De Frankfurter Allgemeine roemt vooral Gomez, die ze moeiteloos door de aangeslagen Nederlandse verdediging zagen dansen. "Deze Duitse ploeg is zo sterk geworden, dat we mogen dromen van de Europese titel."