POLSBROEKERDAM - Red Bull organiseert zaterdag weer Fierste Ljepper, een evenement waarbij het slootjespringen centraal staat.

Door Lotte Kroon

Dit jaar mogen er voor het eerst ook amateurteams mee doen aan het evenement. Via internet konden zij zich inschrijven voor de wedstrijd en vervolgens werden ze op basis van populariteit geselecteerd om mee te doen aan het evenement. Ervaring was dus niet vereist.

Dat bleek ook wel tijdens de training die voor het evenement georganiseerd werd. Geen van de deelnemers was eerder in aanraking geweest met de sport, laat staan dat ze eerder gefierljept hadden. Onder begeleiding van de pro’s die aan Fierste Ljepper mee doen, werden ze klaargestoomd voor zaterdag.

Dan verschijnen de teams namelijk niet alleen aan de start voor een gigantisch publiek, hun optreden zal tevens op televisie worden uitgezonden. Hoewel het weer niet mee zat, kwamen uiteindelijk toch vier van de zes teams opdagen.

De training werd in kleine stappen opgebouwd. Rian Baas, een van de favorieten om zaterdag de winst te pakken, liet de amateurs eerst een warming up van twintig minuten doen, onder het motto: “Dan voel je morgen wat minder spierpijn, maar eigenlijk krijg je die toch wel.”

Landing

Vervolgens kon worden begonnen aan de vijf verschillende onderdelen. Allereerst werd de aandacht gelegd op de sprong zelf en de landing daarvan. Toen dat eenmaal onder de knie was, mochten de deelnemers via een klein schansje en met een paal van twee meter hun eerste sprongetje wagen.

Hier leerde je hoe je je het beste op kon trekken en over het dode punt in de sprong heen kon stuwen. De landing vond nog plaats in een bak zand. Op dit moment ondervonden sommige deelnemers al dat de sport toch wat heftiger was dan van tevoren ingeschat, maar de meesten van hen gingen moeiteloos door naar de volgende stap.


Hier werd de stok langer, maar er hoefde nog niet over water heen gesprongen te worden. Fouten werden dus nog niet afgestraft. Ook de vierde stap was relatief veilig. Hier leerde men om in de paal te klimmen, een cruciaal element van het fierljeppen.

Met een fietsband die om de voet gewikkeld werd, was het de bedoeling zo snel mogelijk omhoog te klauteren, een techniek waarmee je je sprong aanzienlijk kan verlengen. Bij de vijfde stap kwamen alle elementen samen en begon het water ook een rol te spelen.

Op de ‘kinderschans’, een schans met een paal van vier en een halve meter en drie meter water om overheen te springen. Zeven van de achttien deelnemers belandden in het water, maar dat maakte de pret er niet minder om. Uiteindelijk volgde de vuurdoop bij de grote schans, waarbij vijf meter water overbrugd moet worden.

Helden van '88

De meest getalenteerde deelnemers waren de Helden van ’88 en Willem van de Utrecht Outlaws. Zij zullen het zaterdag tegen elkaar opnemen. Rian Baas trainde de amateurs en was bijzonder te spreken over zijn pupillen.

“Er zit hier zo veel drive achter deze mensen”, zegt hij. “Ze willen winnen, ze willen het goed doen. Het is nieuw, maar iedereen was leergierig en vond het leuk. Ik heb er van genoten!”