LOOSDRECHT - Bart Helmholt wist vorig jaar een record te vestigen bij Fierste Ljepper en ook nog de winst op zijn naam te schrijven.

Door Lotte Kroon

Komende zaterdag doet hij opnieuw mee aan deze wedstrijd, maar echt overtuigd van zijn eigen kunnen is hij, ondanks de behaalde resultaten, nog niet.

“Ik heb altijd zin om te springen”, zegt Helmholt. “Toch verwacht ik wel dat het minder wordt dan vorig seizoen. Toen vond Fierste Ljepper aan het einde van het seizoen plaats. Dan ben je al goed in vorm."

"Eind augustus, begin september ben je fysiek op je piek, omdat je de meeste sprongen in de benen hebt. Nu hebben wij nog maar drie wedstrijden gesprongen”, zegt hij, doelend op de Friese fierljeppers.

“Voor mij is de doelstelling om records te springen. Die krijg je niet aan het begin van het seizoen. Vorig jaar is dat wel mooi gelukt, maar ik ga er niet van uit dat dit nu weer gaat gebeuren.”

Tegenstanders

Zijn voornaamste tegenstander ziet Helmholt in Jaco de Groot, die vorig jaar derde werd. “Jaco is goed in vorm. Hij heeft al meer wedstrijden gesprongen dit jaar, ik denk al zo’n zeven of acht. Dat werkt dus in zijn voordeel. Hij springt bij de Hollandse bond en ik bij de Friese. Die twee bonden hebben verschillende wedstrijden.”

Hoewel Helmholt zichzelf dus meer als een underdog ziet, heeft hij wel zin in het evenement. “Ik vind het leuk dat we dit jaar weer in een nieuwe stad zijn”, zegt hij. “Vorig jaar waren we in Amersfoort, het jaar daarvoor in Utrecht. Dat is natuurlijk fantastisch. Als je ziet hoe veel mensen daar om het water staan om jou aan te moedigen."

"Ik vond Amersfoort denk ik nog wel twee keer zo mooi als Utrecht, omdat alles daar echt in het teken van het fierljeppen stond. Ik denk dat springers er wel een hele grote boost uit halen om daarvoor te trainen.”

Friesland

Het evenement heeft dus nog niet plaatsgevonden in Friesland, hoewel de sport daar juist bijzonder populair is. Helmholt ziet dit echter alleen als iets positiefs. “In Friesland hebben we zeven accommodaties waar we springen, verspreid over alleen onze provincie."

"Mensen komen daar al heen om naar de sport te kijken. Ik vind het juist leuk om te tonen waar wij mee bezig zijn aan het publiek dat nog niet met het fierljeppen bekend is. In Friesland zijn wij als springers al bekend."

"Twee keer per week staan we in de regionale bladen en de regionale televisie besteedt veel aandacht aan ons. Dan laat ik het veel liever elders in het land zien en al helemaal op de spectaculaire manier waarop Red Bull de sport voorschotelt!”