HOOFDDORP - Als deze maand de Olympische Spelen zouden worden afgewerkt, zou Nederland zestien medailles behalen, goed voor een veertiende plaats op de medaillespiegel.

Dat blijkt uit de Virtual Medal Table van sportdataleverancier InfoStrada. De delegatie van chef de mission Maurits Hendriks wordt ingeschaald op zes gouden medailles, vier zilveren plakken en zes bronzen medailles.

De Amerikaanse equipe komt, wat betreft het aantal gouden plakken, als beste uit de bus bij de prognose. China staat tweede op de Virtual Medal Table, voor Rusland, Duitsland en organisator Groot-Brittannië.

Er ligt een vrij ingewikkeld rekenmodel ten grondslag aan de voorspellingen. Alle resultaten van de sporters sinds de Spelen van Peking 2008 zijn meegenomen in de berekeningen, waarbij er een groter gewicht is toegekend aan de recente prestaties.

Resultaten behaald op WK’s tellen zwaarder dan mee dan uitslagen in wereldbekerwedstrijden.

Met subjectieve criteria als vorm en geluk is geen rekening gehouden. De Virtual Medal Table wordt in de aanloop naar de Spelen nog twee keer geactualiseerd. In de grafiek is het mogelijk naar beneden te scrollen.