ASSEN - Het laatste weekeinde van juni is voor de TT van Assen een heilige plek op de motorsportkalender, maar een verschuiving van de racedag van de traditionele zaterdag naar de zondag is bespreekbaar.

''Het wordt zeker een onderwerp van gesprek in de onderhandelingen. Misschien moeten we die traditie loslaten uit commerciële overwegingen'', zegt directeur Peter Oosterbaan woensdag.

Het Spaanse bedrijf Dorna, dat de rechten van de MotoGP heeft, eist het niet van de TT. Oosterbaan: ''Ze maken wel kenbaar dat ze de TT net als alle andere races in het wereldkampioenschap graag op zondag zien."

"Voor ons het niet onoverkomelijk, maar wij willen eerst goed alle gevolgen voor ons motorsportevenement in kaart hebben. We houden het daarom voorlopig nog op de zaterdag.''

Geen vliegshow

De komende editie van de TT van Assen op zaterdag 30 juni zal niet worden opgeluisterd met een vliegshow met F-16's. De voorbereidingstijd is te kort om de veiligheid te garanderen, meldden de provincie Drenthe en het TT-bestuur. In 2013 moet de vliegshow er wel komen.

De Drentse commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar had zich ingespannen voor een vliegshow om de TT, die kampt met teruglopende bezoekersaantallen, aantrekkelijker te maken. Minister Hillen van Defensie zegde vorige week zijn steun toe.

''Bestuurlijk was het allemaal in kannen en kruiken. Maar na overleg met deskundigen doen we het niet. Het lukt ons niet te voldoen aan alle protocollen die gelden voor de veiligheid in het luchtruim en voor omwonenden."

"We schuiven de plannen door naar volgend jaar, want we denken zeker dat een vliegshow bijdraagt aan het aantrekkelijk maken van de TT'', aldus TT-voorzitter Arjan Bos.