HOOFDDORP - Ondanks de overwinning op Nederland (1-0) in het eerste EK-duel, blijven de Denen de favorietenrol van zich afschuiven.

"We zien onszelf nog altijd als underdog", was de Deense keeper Stephan Andersen duidelijk in de aanloop naar het duel van Portugal op woensdag.

"Die rol bekleedden we al voor de wedstrijd tegen Nederland en ook in onze volgende twee wedstrijden nemen we hem graag op ons. We malen er echt niet om."

De doelman van het Franse Evian wil graag nog een keer de nul houden, maar weet dat hij zich dan moet instellen op de effectballen van Cristiano Ronaldo.

Andersen: "Het is moeilijk om je daar op voor te bereiden. Ronaldo beschikt over een speciale vrije trap en raakt de bal zo dat hij een curve meekrijgt en pas laat begint te zakken. Het beste dat we kunnen doen is vrije schoppen voorkomen."

Ongepast

Ook bondscoach Morten Olsen blijft zich in de underdogpositie manouvreren in de Groep des Doods. "Portugal is favoriet. Wij willen die status wel eens opeisen, maar tegen zo'n team zou dat ongepast zijn."

"Portugal telt heel wat sterke individuen die de ploeg kunnen meetrekken. Die jongens spelen allang samen en kunnen een enorme druk ontwikkelen."

"Tegen Duitsland verdiende Portugal in mijn ogen minstens een punt. Het was een slechte uitslag voor hen, maar ze speelden wel goed", besloot Olsen.