Verslaggevers Bart Vlietstra en Edwin Struis beantwoorden dagelijks EK-vragen van lezers. Onder de vragenstellers verloot NUsport een aantal prachtige prijzen. Hieronder de antwoorden op de beste vragen van de achtste dag. De vragen kunt u sturen naar meldpuntoranje@nusport.nl.

Waarom wordt er niet meer gesproken over de 'ruit' op het voetbalveld tijdens dit EK-voetbaltoernooi? (Anne Steffen Willemsma)

Hoi Anne Steffen,
Ja, de ruit is al een tijdje 'uit'. Meldpunt Oranje kan zich nog goed herinneren hoe hij voor het EK 2004 aan diggelen werd gesmeten door Dick Advocaat. Oranje ging verder met echte buitenspelers en één spits. Het betekende het einde van de Oranje-carrière van Patrick Kluivert.

We hebben al eens eerder uitgelegd dat spelen met een ruit (een variant van het 4-4-2-systeem) inhoudt dat je of twee spitsen moet hebben die veel de hoeken induiken of twee buitenste middenvelders met extreem loopvermogen. Met een superfitte Afellay en workhorse Kuijt had het misschien gekund.

Wordt het niet een keer tijd dat de KNVB eens gaat praten met de zelfbenoemde inspanningsfysioloog Raymond Verheijen? Alhoewel hij redelijk overtuigd van zichzelf is, heeft hij de afgelopen jaren toch wel een goede reputatie opgebouwd op het gebied van conditie-opbouw en herstel, en daarmee goede resultaten behaald met o.a. Rusland op het vorige EK. Juist op het fysieke vlak lijkt me Oranje net een graadje tekortkomt tegen landen als Spanje en Duitsland. Ik weet dat men bij de bond niet zo dol is op betweters met een uitgesproken mening, maar laten we het maar een keer proberen met deze Verheijen. (Harry Moreel)

Beste Harry,
Ook wij ergeren ons groen en geel aan deze extreme betweter. En Oranje ook. 'Hij denkt dat-ie de paus van de fitness is', hoorde ik een international hem laatst noemen. Verheijen twittert zoals Van Gaal in een microfoon tettert. Wij denken dat de huidige generatie internationals daar niet op zit te wachten. Maar gebruik maken van zijn adviezen lijkt ons geen slechte zaak. Over de fitheid der internationals bestaan gerede twijfels. Dat los je misschien niet volledig op in een paar weken voorbereiding, maar het kan een slok op een vodka schelen, zo merkt Rusland.

Het valt mij op dat veel spelers met een Ajax-achtergrond het moeilijk hebben onder Van Marwijk, of sta ik alleen in die gedachte? De spelers die inmiddels afgehaakt zijn, krijgen van de media toch veel ruggesteun. Anita bijvoorbeekd die Ajax uiteindelijk kampioen heeft gemaakt door zijn wissel naar het middenveld, Van der Vaart en Huntelaar. Een geluk dat hij niet om Sneijder heen kan. De ideale opstelling was toch links Sneijder, midden De Jong en rechts Van der Vaart, of iets dergelijks en Van Persie achter Huntelaar op 10. (Rob Hensen)

Hoi Rob,
Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, N. de Jong en Sneijder; vijf basisspelers hebben een Ajax-achtergrond. Het was altijd het argument van de vorige machthebbers bij die club om de kritiek op de jeugdopleiding te pareren. Maar het deed ook onze wenkbrauwen fronsen toen Emanuelson en Anita afvielen. En ook wij zien het liefst Van der Vaart op het middenveld.

Meldpunt Oranje weigert echter te geloven dat Van Marwijk louter selecteert op basis van de clubachtergrond. Hij selecteert in zijn ogen de beste spelers daarbij gesouffleerd door zijn assistenten. Daarvan hebben er drie een duidelijke PSV-achtergrond, twee van hen (Cocu en Faber) waren zelfs de technische baas van het eerste.

Het heeft ons een goede linksback bezorgd (Jetro Willems). Maar het zou goed zijn om wat Ajax- en Feyenoordbloed toe te voegen aan de staf, omdat die clubs doorgaans de beste Nederlandse spelers voortbrengen. So bring in Ronald de Boer en Jean-Paul van Gastel, zouden wij willen adviseren.