Het zijn geen fijne jongens, dat zie ik meteen. Veel kale koppen, tatoeages tot achter hun oren, sommigen hebben speciaal voor de gelegenheid een t-shirt met daarop de tekst white patriots aangetrokken.

Door Daan Dekker

Aan alle kanten kijkt de ME toe. Onder hun helmen dragen de agenten een bivakmuts, in hun handen houden ze een traangaspistool in de aanslag.

De Russische mars kan elk moment de brug overkomen. Ruim vijfduizend Russen die gezamenlijk naar het stadion lopen waar over een kleine twee uur Polen-Rusland begint.

Later hoor ik dat er ook gezinnen in de mars meeliepen, een muzikant met een accordeon, in de voorhoede zouden zich stevige jongens bevonden hebben. Nationalistische Russen die maar één dingen wilden: vechten.

De gespannen relatie tussen Polen en Rusland was in de dagen voor de wedstrijd al breed uitgemeten in de pers. Met de wedstrijd tussen beide ploegen werden oude wonden opengereten.

Onderlinge oorlogen, het communistische juk waar Polen zich in 1989 van wist te bevrijden, de dood van Lech Kaczynski, de vorige president van Polen. Hij stortte in 2010 met zijn vliegtuig neer in Rusland. Een ongeluk, zeggen de Russen. Een moord, zeggen sommige Polen.

Aan de andere kant van de weg worden twee spandoeken in de lucht gehouden. “Polish president murdered in Russia”, staat erop. En: “Poles in solidarity with the Russians against KGB en Putin.” Iets verderop toont een man een doorgekruiste foto van Jozef Stalin.

En dan gaat het fout. Kennelijk is achter de ME’ers, die de brug afsluiten, de Russische mars in aantocht. Terwijl op de achtergrond een fanfare-orkest Go West van de Pet Shop Boys speelt, zet een deel van de Poolse jongeren een bivakmuts op, anderen binden een doek voor hun mond of besluiten open en bloot de strijd aan te gaan.

Stenen en vuurwerk vliegen over de ME’ers richting de Russen, totale anarchie breekt uit. Omdat ik net te laat een stapje terug doe, sta ik plotseling tussen de bivakmutsen die beginnen te rennen voor de ME. De enige optie die rest, is meerennen.

Helaas loopt de vluchtweg door een gebied met prikkelstruiken. Pas als de ME zich na een sprint van een paar honderd meter weer terugtrekt, kan ik op adem komen.

Terwijl ik me omdraai, zie ik hoe een man die de Russische vlag op zijn gezicht heeft geschminkt door zes Polen tegen de grond wordt gewerkt. Ze trappen net zo lang op hem in tot de ME weer nadert.

Als niet veel later nog meer vechtpartijen uitbreken, besluit ik een veilig heenkomen te zoeken en ga het stadion in. Later, na de wedstrijd, hoor ik dat er mogelijk een Russische fan om het leven is gekomen bij de rellen.