Elke dag stelt NUsport vijf vragen aan een van onze Oranje-helden van weleer. Vandaag Edwin van der Sar, doelman van Oranje op de EK’s van 1996, 2000, 2004 en 2008 en op de WK’s van 1998 en 2006.

Door Melvin Captein

Vond je de ouverture van Oranje ook tegenvallen?
“Ik vond Oranje tegen de Denen niet overdreven goed. We begonnen naar mijn smaak iets te verdedigend, maar we dwongen wel veel kansen af. Net als twee jaar terug eigenlijk. En we hebben gezien waar dat ons gebracht heeft.”

Hoe beleef je dit EK?
“Ik heb de wedstrijd tegen Denemarken met vrienden en familie op de televisie bekeken. De spanning was toen te snijden. Als je zelf op het veld staat heb je nog invloed, maar nu kun je alleen maar toekijken. Vanavond ben ik er wel bij in Charkov.”

Je bent ook actief op het PR-vlak.
“Ik heb dinsdag voor NS Hispeed getafelvoetbald tegen een team van Duitsers. We wonnen met 4-1, al baalde ik wel van die tegentreffer. In blessuretijd nog wel, het blijven Duitsers hè. Je hebt ze niet verslagen tot ze in de bus zitten.”

Hoe zal dat Oranje op het echte veld vergaan?
“Iedereen moet opstaan en scherp beginnen. Met welke formatie maakt niet zo veel uit. Het wordt 2-1 voor Nederland.”

En Denemarken – Portugal?
“Laten we hopen dat het positief uitpakt voor Nederland. Bij een gelijkspel tegen de Duitsers zijn we niet per se kansloos om door te gaan. Winst is niet eens noodzakelijk.”