CHARKOV - Natuurlijk kreeg Khalid Boulahrouz tussen Nederland-Denemarken (0-1) en Nederland-Duitsland (woensdag) een paar sms'jes uit het land waar hij zes jaar zijn brood verdiende.

Door Bart Vlietstra

“Ik heb veel vrienden in Duitsland”, vertelt hij tegen NUsport. “Wat me opviel, was dat hun enige vraag luidde: 'Hoe is het mogelijk dat jullie niet gewonnen hebben?' Geloof me: er is genoeg respect in Duitsland voor het Nederlands elftal. Bild doet een beetje arrogant, maar ik weet dat het bij de ploeg en veel Duitsers heel anders is. Zij slapen echt niet lekker, hoor.”

Boulahrouz beseft dat Duitsland door de buitenwacht als favoriet wordt bestempeld. “Niet alleen door die laatste oefenwedstrijd. Zij hebben al drie punten en bovendien wat creatieve spelers die op allerlei manieren een wedstrijd voor ze kunnen winnen.”

“Al maakt het hen nog steeds geen kloten uit hoe ze hun wedstrijden winnen. Al is het in de laatste minuut. Over die kwaliteit hoor je wel eens: ‘ja, dat is typisch Duits’, in de zin dat het geluk is. Maar ik weet hoe er daar gewerkt wordt. Ze trainen zo hard dat ze de laatste tien minuten nog vol gas kunnen geven. Wij zullen het onderste uit de kan moeten halen.”

Tot op het bot

Ondanks dat inspanningsfysioloog Raymond Verheijen vraagtekens heeft geplaatst bij de fitheid van Oranje denkt Boulahrouz dat Nederland zich op het fysieke vlak met de oosterburen kan meten.

“Verheijen roept van alles over alle ploegen, maar volgens mij heeft hij nog nooit met ons gewerkt. Hij kent dus de 'ins and outs' niet. Wij hebben het gevoel dat we topfit zijn, hebben het gevoel dat we Duitsland gaan verslaan. We zullen echt tot op het bot gaan, dat leeft heel erg in de groep.”

Boulahrouz, die net als enkele andere leden van het team met een lichte verkoudheid kampt, zat op de bank tegen Denemarken. Op zijn concurrent voor de rechtsbackpositie Gregory van der Wiel kwam na dat duel veel kritiek. Maar iets over zijn kansen op speeltijd wil de verdediger niet zeggen.

“Tuurlijk wil ik spelen. Maar ik wil er niet in komen door praatjes. Het teambelang gaat boven alles. Dat zeg ik niet om de ideale schoonzoon uit te hangen. Puur omdat ik Europees kampioen wil worden. Als er andere verdedigers spelen tegen Duitsland hoop ik dat ze een wereldpartij neerzetten.”