Verslaggevers Bart Vlietstra en Edwin Struis beantwoorden dagelijks EK-vragen van lezers. Onder de vragenstellers verloot NUsport een aantal prachtige prijzen. Hieronder de antwoorden op de beste vragen van de zevende dag. De vragen kunt u sturen naar meldpuntoranje@nusport.nl.

Ook tijdens dit EK zijn de commentatoren natuurlijk weer onderwerp van gesprek. "Naast weerman het meest bekritiseerde beroep in Nederland", zoals 'jakhals' Erik Dijkstra het in Bureau Sport altijd omschrijft. Ik vraag mij af of jullie iets meekrijgen van de commentatoren tijdens deze wedstrijden en welke (NOS-)commentatoren bij jullie favoriet zijn, en vooral, waarom? (Tim Hartog)

Beste Tim,
Wij krijgen weinig mee van het Nederlandse commentaar, wij moeten het doen met hun onverstaanbare collega’s uit Polen en Oekraïne. Voorkeuren hebben we uiteraard wel. We houden van de humor van Frank Snoeks, het goed articuleren van de medeklinkers (Steven Gerrrarrrrddd) van Jeroen Grueter en de zakelijke toon van rijzende ster Jeroen Elshoff en verwijzen hockey- en tennisliefhebbers graag door naar Philip Kooke en Jan Roelfs.

Twee jaar geleden genoot ik van Oranje. Nu is het wat minder, hoewel we blijven hopen. Natuurlijk kunnen jullie niet in de toekomst kijken, maar hoe voorspellen jullie de toekomst van Oranje? Hoe zit het met de 'nachwuchs', de volgende generatie? Net zo getalenteerd als deze? Hoe lang schatten jullie dat deze jongens nog in dit team spelen? (Britt Bloem)

Beste Britt,
De meeste spelers van deze generatie zijn bezig aan hun laatste kunstje, zoals de bondscoach Bert van Marwijk het onlangs omschreef. Dat geldt natuurlijk voor Mark van Bommel met z’n 35 jaar, maar ook Oranjeklanten als Dirk Kuijt en Joris Mathijsen zijn de dertig reeds gepasseerd. Het is maar de vraag of ze het WK van 2014 halen.

Het gros van de spelers circuleert nu rond de dertig jaar, vier van hen (John Heitinga, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart) spelen al hun vijfde eindronde. Als al die spelers er na dit EK mee zouden stoppen, heeft het Nederlands elftal een probleem, maar dat verwachten we niet. En zoals altijd is er zat talent voorhanden. Dat zie je aan een speler als Jetro Willems, die tegen Denemarken een goede indruk maakte. De nationale jeugdteams hebben de laatste jaren ook veel succes op toernooien, dus ik zou me niet te veel zorgen maken.

Waarom kiest(?) het Verenigd Koninkrijk ervoor om Wales, Engeland, Schotland en Noord-Ierland apart in te schrijven voor EK- of WK-kwalificatie en doen federale landen als Spanje en Duitsland dit niet? (Robert Versteegh)

Beste Robert,
Deze vraag kunt u indienen bij de collega’s van Meldpunt Verenigd Koninkrijk.

Wat vinden jullie ervan dat Bas Dost er niet bij is dit EK? Ik ben namelijk van mening dat hij een perfecte 'stormram' zou zijn, die bijvoorbeeld in de 75e minuut in het veld gebracht had kunnen worden tegen Denemarken. Met Robin van Persie als eerste spits en Klaas-Jan Huntelaar achter hem in de pikorde is Luuk de Jong toch eigenlijk totaal overbodig (ook al heeft hij een uitstekend seizoen gedraaid)? (Mick Bisseling)

Beste Mick,
Het voordeel van Luuk de Jong is dat hij naast een goede afmaak- en koptechniek ook beschikt over vaardigheden waarmee hij aardig mee kan komen in het combinatievoetbal van Oranje. Maar we geven het toe, het inbrengen van een stormram, zoals Dick Nanninga op het WK van 1978, kan zo z'n voordelen hebben. Zeker als er in een slotfase iets geforceerd moet worden en er geen plaats meer is voor ragfijn combinatiespel. Als Huntelaar steeds op de bank moet beginnen, had het meer voor de hand gelegen om Dost mee te nemen.

Björn Kuipers is uitverkoren om het duel tussen Oekraïne en Frankrijk te leiden. Wat vonden jullie van zijn optreden tijdens Ierland- Kroatië? Is hij een kandidaat voor de finale? ('condicio sine qua non' natuurlijk dat Oranje snel wordt uitgeschakeld) (Fons de Ridder)

Beste Fons,
Op Björn Kuipers' optreden tijdens Kroatië - Ierland viel weinig aan te merken. Aan de 2-1 leek een buitenspelsituatie vooraf te gaan, maar al gauw bleek dat Kuipers het toch bij het rechte eind had. We nemen aan dat de UEFA er ook zo over dacht anders krijg je natuurlijk geen interland van het gastland toegewezen. Als hij Oekraïne - Frankrijk ook tot een goed einde brengt, kan het zomaar gebeuren dat hij de finale krijgt toegewezen. Op voorwaarde uiteraard dat Nederland niet verder komt in het toernooi, maar dat had je zelf ook al begrepen, leidden we af aan het gebruik van de Latijnse zinsnede condicio sine qua non. Staat goed hoor!