LOOSDRECHT - Het is weer zover: komend weekend zal in Breda weer slootje worden gesprongen. Maar dan wel op een extreme manier, met langere stokken, grotere afstanden en een gigantisch publiek.

Door Lotte Kroon

Red Bull organiseert opnieuw Fierste Ljepper, een evenement waarbij de oudste Nederlandse sport tot in het extreme doorgevoerd wordt. Dit jaar kunnen voor het eerst ook amateurteams meedoen.

Om deel te nemen, moesten gegadigden zich eerst op internet inschrijven. Vervolgens kon er worden gestemd en de zes populairste teams mogen komende zaterdag ook daadwerkelijk de sprong wagen.

Het team dat met kop en schouders boven de rest uitstak, was ‘De Helden van ‘88’. Met 452 stemmen toonden ze zich het meest geliefd.

“Wij zijn drie vrienden uit Breda, die altijd op zoek zijn naar iets leuks en nieuws om te doen”, zegt Laurens De Jonge, aanvoerder van De Helden.

“We zijn net student af en we vonden het wel een mooie kans om toch die spirit nog een beetje vast te houden. Mijn teamgenoten zijn David Hellendoorn en Quinten van der Ploeg. Wij zijn hele gezellige mensen, echte Bredanaars.”

“We hebben elkaar leren kennen op de studie Facility Management, ook hier in Breda. Dat is al een jaar of zes geleden. Daarna zijn we een beetje verder gaan studeren en gaan werken, maar het contact is gewoon gebleven.

Extreme sport

Met het fierljeppen zelf heeft De Jonge geen sterke band, hoewel hij, zoals vele Nederlanders, wel op jonge leeftijd met de sport in aanraking kwam.

“In het dorp waar ik ben opgegroeid deden ze dit ook wel eens. Toen ik een jaar of vijf was ben ik wel eens gaan kijken”, vertelt hij.

“Nu zag ik op tv dat Red Bull dit evenement organiseerde. Ik vind het heel mooi dat ze het nu als extreme sport terug laten komen. Voorgaande jaren heb ik het ook wel eens op tv bekeken en ik begreep dat dit ook uitgezonden gaat worden, dus we moeten echt nog wel even oefenen!”

Ondanks het ontbreken van een echte connectie met de sport, werd het enthousiasme van De Jonge toch gewekt.

“Ik had het wel eens eerder in andere steden gezien dat Fierste Ljepper gehouden werd, maar nu zag ik dat het in Breda was én dat je mee kon doen. Het is voor ons zeker een thuiswedstrijd. Ik woon ongeveer vijftig meter van de haven af."

"Toen ik eenmaal besloten had om mee te doen, wist ik wel wie ik daar voor moest bellen”, zegt hij, doelend op zijn teamgenoten. “Toen hebben we ons meteen ingeschreven.”

Vol ornaat

Het gaat voor de Helden van ’88 dus niet alleen om het springen, het is meer de ervaring die telt. Om die zeker te stellen hebben ze al een bijpassend idee bedacht. “We gaan natuurlijk in vol ornaat als onze helden”, zegt De Jonge lachend.

“Die verdienen wel weer een feestje, vooral na vorig weekend. Om te winnen hebben we geen plannen. We willen vooral de overkant halen en dat is toch al een hele uitdaging. Er zal nog een officiële training worden gehouden vanuit Red Bull. Daar gaan we eens kijken of we een goede strategie kunnen bedenken om de overkant te halen zonder botten te breken.”