Tijdens het EK blikt NUsport dagelijks vooruit op de wedstrijden die dezelfde avond worden gespeeld. 'Beladen' is het etiket dat je op de confrontatie tussen Polen en Rusland kunt plakken, vanwege de (politieke) geschiedenis.

Poule: A
Plaats: Warschau, 20.45 uur
Scheidsrechter: Wolfgang Stark (Duitsland)

Eerdere ontmoetingen: 3 (1 keer winst Polen, 1 keer gelijk, 1 keer winst Rusland)

Ontmoetingen in EK-verband: 0

Feitje: Polen wacht na vier wedstrijden nog steeds op zijn eerste zege op een EK. Alleen Roemenië (negen duels), Zwitserland (negen) en Turkije (zes) moesten langer wachten op een overwinning.

Uitgangssituatie

Er leek na 45 minuten met een man meer en een 1-0 voorsprong geen vuiltje aan de lucht voor Polen tegen Griekenland. Toch stortte de medeorganisator na rust volledig in. Met een nederlaag in het duel met de sterke Russen lijkt het doel al te vallen.

Rusland was heer en meester in het openingsduel met Tsjechië (4-1) en kwalificeert zich voor de kwartfinales als Polen wordt verslagen. In 2008 lieten de Russen het op de laatste speeldag aankomen. Toen plaveide een zege op Griekenland de weg naar knock-outfase.

Blessures/schorsingen

Bij Polen krijgt Przemyslaw Tyton weer de kans om zich te onderscheiden door de schorsing van Wojciech Szczesny. De selectie is blessurevrij.

Ook in het Russische kamp geen leden in de ziekenboeg. Niemand staat ook op scherp.

Spelers uitgelicht

Jakub Blaszczykowski - Polen

De aanvoerder was vrijdag een van de uitblinkers in de formatie van bondscoach Franciszek Smuda. Toch kon ook de kilometervreter van Borussia Dortmund niet voorkomen dat zijn team na de pauze als los zand uit elkaar viel.

Alan Dzagojev - Rusland

De parel van CSKA Moskou voert na één speelronde gedeeld de topscorerslijst aan op het EK. Met zijn gogme, techniek en tactisch inzicht is Dzagojev de gedoodverfde opvolger van Andrei Arsjavin. Of zeggen we over een paar jaar dat Arsjavin de voorganger was van Dzagojev?

Quote coaches

Franciszek Smuda (Polen):
"Ik weet zeker dat we het dit keer negentig minuten volhouden. Waarom we ineens instortten tegen Griekenland, weet ik nog steeds niet. Mijn spelers zijn fysiek allemaal in orde."

Dick Advocaat (Rusland):
"Onze ster is het team en ik kan hetzelfde zeggen van Polen. Ik verwacht een compleet ander duel dan afgelopen vrijdag. Het staat vast dat het een moeilijke wedstrijd zal worden."