Tijdens het EK blikt NUsport dagelijks vooruit op de wedstrijden die dezelfde avond worden gespeeld. Griekenland en Tsjechië openen dinsdagavond de debatten in de tweede speelronde.

Poule: A
Plaats: Wroclaw, 18.00 uur
Scheidsrechter: Stéphane Lannoy (Frankrijk)

Eerdere ontmoetingen: 9 (5 keer winst Tsjechië, 2 keer gelijk, 2 keer winst Griekenland)

Ontmoetingen in EK-verband: 2 (1 keer winst Griekenland, 1 keer winst Tsjechië)

Feitje: De selectie van Griekenland bevat geen spelers die actief zijn in de Premier League. Dat geldt dit toernooi verder alleen voor Oekraïne.

Uitgangssituatie

Griekenland speelde vrijdag de eerste wedstrijd tegen Polen gelijk (1-1) en zet met een zege een grote stap naar de knock-outfase. De Europees kampioen van 2004 heeft in elk geval nu al meer punten dan vier jaar geleden.

Na de 4-1 nederlaag tegen Rusland dreigt Tsjechië als eerste land zijn Waterloo te vinden op dit kampioenschap. De equipe van bondscoach Michal Bilek speelde zonder ideeën en met de weifelende verdediging kan ook tegen de Grieken een tegentreffer worden ingecalculeerd.

Blessures/schorsingen

Griekenland mist de geschorste Sokratis Papastathopoulos (die een rode kaart kreeg tegen de Polen) en de geblesseerde Avraam Papadopoulos. Laatstgenoemde werd vrijdag al zeer verdienstelijk vervangen door Kyriakos Papadopoulos. Giorgios Karagounis en Jose Holebas staan op scherp.

Bij de Tsjechen geen problemen van medische aard. De verwachting is wel dat Bilek enkele mutaties doorvoert. Michal Kadlec zal van de linksbackpositie opschuiven naar het centrum, waardoor er een plaats vrijkomt voor David Limbersky.

Spelers uitgelicht

Dimitrios Salpingidis - Griekenland

Het moet vreemd lopen wil de supersub van de openingswedstrijd geen basisplaats krijgen van bondscoach Fernando Santos. De aanvaller van PAOK Saloniki, in 2010 verantwoordelijk voor de eerste Griekse WK-goal ooit, was voortdurend dreigend tegen Polen.

Milan Baros - Tsjechië

Samen met Tomas Rosicky en Petr Cech overgebleven van de Gouden Generatie. Juist deze drie boegbeelden stelden hevig teleur tegen Rusland. Baros is geen schim meer van de speler die in 2004 topschutter werd van het EK en was met een geschikt alternatief waarschijnlijk allang gepasseerd.

Quote coaches

Fernando Santos (Griekenland):
"Hoewel Tsjechië met 4-1 verloor van Rusland, speelden ze niet eens zo slecht. In de eerste 25 minuten waren zij zelfs de bovenliggende partij. Ze spelen compact en hebben veel snelle spelers in de ploeg."

Michal Bilek (Tsjechië):
"We zullen er moeten staan tegen Griekenland. Ik zie Rusland als groepswinnaar. Die ploeg heeft veel indruk op me gemaakt vrijdag."