PARIJS - Hij had posters van Roger Federer op zijn slaapkamer hangen, zondag mag David Goffin het in de vierde ronde van Roland Garros tegen zijn held opnemen. Nog opmerkelijker is dat de 21-jarige Belg als 'lucky loser' het hoofdtoernooi haalde.

Door Jasper Boks

Federer heeft wel het een en ander meegemaakt, maar in de vierde ronde van een Grand Slam-toernooi kwam hij nog nooit een lucky loser - iemand die in de kwalificaties verloor, maar door het afzeggen van Gael Monfils toch nog het hoofdschema in kwam - tegen.

"Ik zag een stukje van zijn partij tegen Arnaud Clement. Omdat ik wist dat Clement bezig was aan zijn laatste deelname aan Roland Garros. Daarom wilde ik zoveel mogelijk van die partij zien."

"Daardoor kreeg ik dus ook de kans om wat van Goffin te zien, want ik had hem nog nooit zien spelen", aldus Federer.

"Hij heeft een leuk spel, hij is getalenteerd. Anders kwam hij ook niet zo ver in het toernooi. Ik ben wel verrast dat ik tegen hem moet."

Lucky loser in vierde ronde

Goffin versloeg in de eerste ronde Radek Stepanek, in de tweede Clement en in de derde Lukasz Kubot.

De nummer 109 van de wereld is pas de vierde lucky loser in de historie van de Franse Open die het tot de vierde ronde schopt. Eerder gebeurde dat in 1976, 1977 en 1978.

De laatste speler die bij een Grand Slam-toernooi als lucky loser de vierde ronde bereikte, was Goffins landgenoot Dick Norman, hij flikte dat op Wimbledon in 1995.

'Rare wetenschap'

Toen Federer hoorde dat Goffin een groot van hem is, lachte hij: "Het is niet de eerste keer dat ik tegen iemand speel voor wie ik een inspiratiebron ben geweest."

"Die wetenschap is raar, hoor. Maar ik vind het wel leuk om te horen."

"Het wordt voor ons allebei een belangrijke wedstrijd. De Belgen komen vaak naar Parijs om hun landgenoten aan te moedigen, zoals ze dat in het verleden ook bij Justine Henin en Kim Clijsters deden."

"Ik verwacht dus wat Belgen op de tribune. Nu ik er zo over nadenk, zal het een andere wedstrijd dan anders zijn."