Marcella Mesker doet verslag van Roland Garros namens de NOS, voor radio en tv. En ze beantwoordt tijdens dit Grand Slam-toernooi dagelijks de vragen van NUsport.nl.

Arantxa Rus speelt vandaag de vierde partij na elf uur tegen de Duitse Julia Görges, de nummer 27 van de wereld. Gaat ze voor het eerst de vierde ronde halen?
“Het is wel een goede loting voor een derde ronde, maar ik denk het niet. Görges is net een stapje verder. Het kan wel heel close worden, als Rus de beste wedstrijd van het toernooi speelt."

"Görges heeft haar ups en downs in een partij en zij heeft de druk van het moeten winnen. Er zijn heel veel Duitse speelsters in opkomst en Görges is de nummer vier, achter Angelique Kerber, Sabine Lisicki en Andrea Petkovic."

"Er is veel concurrentie en ze helpen elkaar daardoor omhoog. Dit is voor haar ook een kans om de volgende stap te maken. Ze wilde ons gisteren niet even vijf minuten te woord staan voor de camera van de NOS. Een beetje flauw, maar het geeft aan dat ze heel erg gefocust is op deze wedstrijd. Görges is gewoon iets beter, staat niet voor niets in de top dertig.”

Vorig jaar was Caroline Wozniacki nog de nummer één van de wereld, nu is ze negende. Was is er mis gegaan?
“Niet zo veel, behalve dat ze een relatie heeft met golfer Rory McIlroy. Het is eerder dat de anderen beter zijn geworden, terwijl zij stil is blijven staan. De kritiek was dat ze alleen kleine toernooien won en op de grote toernooien niet wist te winnen. Ze had geen goede coach, terwijl het hard nodig was om aan haar forehand en service te werken."

"Ik begreep dat ze hard bezig is om die aspecten te verbeteren, maar het lukt nog niet. Van nature heeft ze nu eenmaal niet zoveel power. Nummer één zie ik haar niet meer worden, daarvoor zijn speelsters als Victoria Azarenka en Maria Sjarapova te goed en is het vrouwentennis te veel in ontwikkeling."

"Er komen zoveel goede speelsters aan, denk aan de Amerikaanse Sloane Stephens, zij heeft zoveel kracht. Ik denk dat Wozniacki tussen de vijfde en tiende plek thuis hoort wat haar kwaliteiten betreft.”

Andy Murray won in de tweede ronde van Jarkko Nieminen, nadat hij er anderhalve set verdoofd bij liep door een rugblessure. Hij won, maar kreeg na afloop de volle laag. Is dat logisch?
“Virginia Wade zei: ‘He is a drama queen.’ En dat in de week waarin wordt gevierd dat Queen Elisabeth zestig jaar op de troon zit, dat pikten de tabloids natuurlijk meteen op. Wade had wel gelijk, hij was in de tweede ronde ook een drama queen."

"In eerste instantie kun je zijn optreden als heldhaftig betitelen: last van zijn rug en toch weten te winnen. Maar als je voordoet dat je zo geblesseerd bent als Murray in de eerste twee sets, dan kun je niet met goed fatsoen doorspelen. Hij liet zich behandelen, kon amper serveren, liep niet. En ineens ging het wel."

"Hij haalde Nieminen erdoor helemaal uit zijn spel. Maar het toernooi zal Murray niet winnen, ik denk dat hij hier vooral is om zijn punten van vorig jaar - toen hij de halve finale haalde - te verdedigen. Er wordt nu amper nog over de Big Four gesproken, daarvoor is het gat met Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer te groot."

"Als hij snel verliest wordt het definitief de Big Three. Murray heeft al een tijd last van zijn rug. Boris Becker zei dat hij beter Roland Garros kon overslaan om zijn rug eerst eens helemaal te laten genezen. Ik vind het ook risicovol wat Murray doet met Wimbledon en de Spelen in eigen land in het vooruitzicht.”