AMSTERDAM - Een afvaardiging van de Duitse EK-voetbalploeg heeft vrijdag een bezoek gebracht aan voormalig concentratiekamp Auschwitz. 

Onder anderen aanvoerder Philipp Lahm en de in Polen geboren spelers Miroslav Klose en Lukas Podolski brachten een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust in het kamp.

De spelers tekenden samen met bondscoach Joachim Löw en voorzitter Wolfgang Niersbach een gedenkboek en legden een krans.

"Het is onze plicht en verantwoordelijkheid om alert te blijven en onze jonge spelers te leren dat er voor antisemitisme en racisme geen plaats is", zei Niersbach.

Oranje

Ook het Nederlands elftal brengt tijdens het EK in Polen en Oekraïne een bezoek aan Auschwitz, waar in de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen werden omgebracht, vooral door vergassing.

Het vernietigingskamp ligt niet ver van Krakau, de uitvalsbasis van Oranje tijdens het EK in Polen en Oekraïne. Wanneer dat bezoek plaatsvindt, is nog niet bekend.

Het bezoek van de Duitsers kwam een dag na de met 2-0 gewonnen oefeninterland tegen Israël. De overige spelers vertrekken dinsdag naar Polen.

Vier dagen later wordt het eerste EK-duel tegen Portugal gespeeld. Nederland is op 13 juni de tegenstander van Duitsland. Ook Portugal en Denemarken maken deel uit van poule B.