Ruim twee weken terug zat ik op een heerlijk lenteavond in het Santiago Bernabéu. Ik was in Madrid voor een interview met de gestopte Spaanse tennisser Carlos Moya en besloot meteen maar een wedstrijdje van Real Madrid mee te pakken.

Door Daan Dekker

Het was de slotronde van de Primera Division, voor de Madrilenen stond er tegen Real Mallorca niks meer op het spel. De schaal had de ploeg twee weken eerder al veroverd. Een saai potje dreigde, maar tot mijn verrassing werd het een bijzonder leuke avond.

Dat had niet alleen met de groteske huldiging - met operazanger, lichtshow en vuurwerk - na de wedstrijd te maken. Eén speler besloot het publiek ook op het veld te vermaken, de wedstrijd moest immers toch gespeeld worden.

Mesut Özil stal van de eerste tot laatste minuut de show. De in Gelsenkirchen opgegroeide speler scoorde twee keer en was in het met 4-1 gewonnen duel op geen fout te betrappen.

Elke versnelling was raak, zijn steekpassjes dodelijk en met zijn passeerbewegingen kreeg hij de handen van de supporters meerdere malen op elkaar.

Toch knap, dacht ik. Een wat timide jongen, 23 jaar pas, is uitgegroeid tot de regisseur van één van de beste ploegen ter wereld.

Zidane

Ook de toonaangevende Spaanse sportkrant Marca was onder de indruk van de Duitse spelverdeler. Özil werd de volgende dag meteen maar met één van zijn illustere voorgangers in Madrid vergeleken: Zinédine Zidane.

Ook de Nederlander Gianni Zuiverloon, die bij Mallorca negentig minuten op de bank bleef, had genoten van de speler die twee jaar terug op het WK zijn doorbraak beleefde.

“Het lijkt net of het hem allemaal geen moeite kost, soms heb je zelfs het idee dat hij helemaal geen zin heeft. Maar als je zijn spel dan ziet, het is bijna perfect. Elke bal neemt hij goed aan.”

Inmiddels is Nemo - dat visje uit die tekenfilm, u weet wel -, zoals ze hem in Spanje noemen, zich al twee weken aan het voorbereiden op het EK. Geen Champions League-finale en het daaropvolgende rouwproces voor hem.

Ambities

Deze week liet hij in Bild weten erg veel zin te hebben in het eindtoernooi. De oud-speler van Werder Bremen stak zijn ambities niet onder stoelen of banken. "De titel is ons doel, anders kunnen we beter niet gaan."

"In 2008 werden we tweede en in 2010 derde. We hebben elke keer gefaald als het erop aankwam. Het zou zeker een teleurstelling zijn als we het weer niet redden."

De spelers van Oranje zijn gewaarschuwd. Op 13 juni zullen ze stevige netten moeten uitzetten.

Lees in het nieuwe magazine van NUsport het verhaal over de jonge talenten van Duitsland. Het blad ligt nu in de winkels en is te bestellen via de website en op de iPad.