Marcella Mesker doet verslag van Roland Garros namens de NOS, voor radio en tv. En ze beantwoordt tijdens dit Grand Slam-toernooi dagelijks de vragen van NUsport.nl.

Vandaag speelt Robin Haase de tweede partij na elf uur tegen Mikhail Joezjni. De nummer 39 van de wereld tegen de nummer 31, hoe groot is de kans dat Haase de derde ronde haalt op Roland Garros?
“Het wordt heel close, verwacht ik. Haase speelde indrukwekkend in de eerste ronde tegen Ivan Dodig. Hij is fysiek in orde, dat gaat stukken beter nu hij elke dag een eigen fysiotherapeut ter beschikking heeft op de toernooien."

"Voor fysieke problemen ben ik niet bang. Dat ben ik wel voor Joezjni. Hij wordt een jaartje ouder, maar die Rus verliest niet snel van iemand die lager dan hij op de wereldranglijst staat. Zijn backhand is befaamd en hij is mentaal en fysiek sterk. Zijn service kan wat wisselvallig zijn. In beslissende sets is Joezjni sterk dit jaar, hij won er zes van de acht."

"Zijn beste resultaten boekt hij doorgaans op snellere banen, maar hij is net als Haase een allrounder. Nogmaals: ik denk dat Haase zeker kansen heeft om de derde ronde te bereiken.”

Een prognose graag.

“Poeh… Ik denk toch dat uiteindelijk de ervaring en veerkracht van Joezjni in de vijfde set de doorslag geven.”

Ook Arantxa Rus komt in actie - de vijfde partij na elf uur (een van die wedstrijden, David Goffin-Arnaud Clement, werd woensdag afgebroken wegens de regen) - en zij moet het opnemen tegen publiekslieveling Virginie Razzano. De vrouw die vorig jaar vlak voor Roland Garros haar man en coach verloor en die in de eerste ronde stuntte tegen Serena Williams. Blijft Rus overeind in een arena vol chauvinistische Fransen?
“Arantxa is zo nuchter als wat, die laat zich sowieso niet gek maken door die Fransen. Razzano heeft uitstekend gespeeld tegen Serena, liet goed graveltennis zien. Maar je moet je afvragen hoe zij zich houdt tegen die linkshandige topspinballen van Arantxa, want dat is niet gemakkelijk."

"Het is daarnaast niet verwonderlijk dat ze een beetje minder is na die zware wedstrijd tegen Serena en na zo’n grote mentale opsteker. Bovendien: Razzano is nou ook weer geen wonderspeelster, staat niet voor niets 111 van de wereld. Rus staat 88."

"Dus dit is een prima loting voor Arantxa om net als vorig jaar de derde ronde te halen. De druk ligt bij Razzano. Ze speelt voor eigen publiek en heeft verwachtingen gewekt. Maar ik denk dat Rus in drie sets wint."

Vandaag speelt ook Petra Kvitova, de Tsjechische nummer vier van de wereld. Vorig jaar won ze Wimbledon en de WTA Championships, het officieuze WK voor vrouwen. Dit jaar is het wat stiller rond haar, waar velen dachten dat ze door zou stoten naar de eerste plaats. Wat is er mis?
“Niets. Ze kwam vorig jaar uit het niets. Ik denk dat ze even moet laten bezinken wat haar vorig jaar allemaal is overkomen, ze is immers een rustig en kalm meisje. Maar vlak haar op Roland Garros niet uit. Vorig jaar verloor ze in de kwartfinale van de latere winnares Na Li, hoewel ze lang voor stond in die partij. Dit jaar consolideert ze haar positie, ze staat vierde."

"Velen dachten inderdaad dat ze zou doorstoten. Maar Maria Sjarapova speelt dit jaar erg goed en Agnieszka Radwanska - de grote zus van Urszula tegen wie Kvitova vandaag speelt - stootte door."

"Maar vergeet niet dat Victoria Azarenka er ook een paar jaar over heeft gedaan om door te stoten naar die eerste plaats. Kvitova gaat zeker vroeg of laat weer toeslaan. Misschien hier al. Ze blijft dit jaar zeker in de top vijf staan.”