ROTTERDAM -  De strijd om de spitspositie van Oranje is duidelijk nog niet beslist.

Door Edwin Struis

Begon tegen Bulgarije Klaas-Jan Huntelaar in de basis, woensdag in het oefenduel met Slowakije (2-0) was het de beurt aan Robin van Persie om in de punt van de aanval te starten.

Net als Huntelaar tegen de Bulgaren lukte het ook de spits van Arsenal niet om te scoren.

Volgens Van Persie staat het nog niet vast wie tijdens de eerste EK-wedstrijd tegen Denemarken in de spitspositie staat.

“Niemand weet nog wie eerste keus wordt,” vertelde Van Persie na de wedstrijd tegen Slowakije.

“Dat lijkt me ook logisch. Klaas-Jan heeft het fantastisch gedaan in Duitsland, is net als ik topscorer geworden in een groot voetballand en heeft zich in het combinatiespel de laatste jaren goed ontwikkeld."

"De bal erin leggen, kunnen we allebei. We maken het de bondscoach niet makkelijk, maar hij moet uiteindelijk een keuze maken, dat is zijn vak."

"En welke keuze hij ook maakt, we zullen er ons in schikken. Dat geldt voor Klaas net zo goed als voor mij. Het gaat maar om één ding: Europees kampioen worden. Dat doe je met z’n allen.”

Tunnel

Dat iedereen zo’n beetje een mening heeft over wie waar moet staan, daar heeft Van Persie inmiddels mee leren leven. “Ach, er zijn zoveel mensen die wat te zeggen hebben, bepaalde meningen zijn voor mij niet relevant."

"Je kan je als selectie maar beter nu even afsluiten voor de buitenwereld, even met z’n allen de tunnel in. Iedereen helpt elkaar, gaat goed met elkaar om, we moeten elkaar nu even in bescherming nemen.

"Dat leer je ook door de jaren heen. Op m’n eerste WK scoorde ik tegen Ivoorkust en maakte iemand een liedje over mij. Zo, dacht ik, er wordt een liedje over mij gemaakt, dat heb ik nog nooit meegemaakt."

"Nu kijk je daar heel anders tegenaan. Ik weet nu waar het echt om gaat. Weet als geen ander hoe ik mezelf het beste kan voorbereiden op de wedstrijd tegen Denemarken.”

Missen

Het missen van kansen kan hij tegenwoordig makkelijker van zich afzetten dan voorheen. “Iedereen mist kansen, Messi ook. Ik heb tegen Slowakije ook een kans gemist, maar dat maalt niet door m’n hoofd."

"Ik heb dit seizoen vaker kansen gemist in het begin van de wedstrijd, maar dat later goedgemaakt met wel een goal of een assist."

"Je gaat gewoon door met het zoeken van een volgende moment. Vaak komt die wel, tegen Slowakije helaas niet.”