Marcella Mesker doet verslag van Roland Garros namens de NOS, voor radio en tv. En ze beantwoordt tijdens dit Grand Slam-toernooi dagelijks de vragen van NUsport.nl.

Arantxa Rus speelt vandaag de tweede partij na 11 uur op baan 5 tegen de Amerikaanse Jamie Hampton. Vorig jaar haalde ze de derde ronde in Parijs, dus moet ze eigenlijk winnen. Gaat ze dat doen?
“Ze hebben twee keer eerder tegen elkaar gespeeld, vorig jaar in Indian Wells, en toen won Hampton in drie sets. In Amerika is een nieuwe generatie tennissters aan het opstaan en zij hoort daar toch ook een beetje bij."

"Je hebt Christina McHale, die gisteren van Kiki Bertens won. Maar de grote nieuwe ster is Taylor Townsend. Zij is zestien jaar, linkshandig, donker en net zo breed als Serena Williams. Ze won dit jaar de Australian Open voor junioren en wordt nu al betiteld als de toekomstige superster in het vrouwentennis."

"De Amerikaanse vrouwen doen het in Parijs sowieso goed in de eerste ronde. Er kwamen er tot nu toe tien in actie en allemaal wonnen ze. Serena speelt vandaag nog en zal winnen. Aan Arantxa de taak om het feest te verstoren. Wat ranking betreft ontlopen ze elkaar niet: Rus staat 88 en Hampton 90."

"De vorm van de dag zal doorslaggevend zijn. Als ik dan bedenk dat Arantxa geen geweldige periode achter de rug heeft, vorige week in Brussel op moest geven met een rugblessure en de druk voelt van het verdedigen van een derde ronde op Roland Garros, dan denk ik dat de Amerikaanse wel eens kan winnen in drie sets.”

Vorig jaar was Rus wereldnieuws doordat ze Kim Clijsters versloeg in Parijs. Een jaar later is haar ranking nog ongeveer hetzelfde. Valt dat je tegen?
“Ik had nadat ze Clijsters versloeg niet meteen gedacht dat ze klaar was voor de top dertig, hoor. Vergeet niet: Clijsters speelde dramatisch en goed van Arantxa dat ze haar kansen pakte. Maar het is zo dat ze in een jaar tijd niet heel veel vooruitgang heeft geboekt, dat valt wat tegen."

"En nu moet ze dus uitkijken dat ze niet teveel punten verliest, waardoor ze buiten de top honderd valt en niet meer rechtstreeks de Grand Slam-toernooien in komt. Dit jaar moet het voor haar gebeuren."

"Ze is nog jong, maar het punt komt nu dat ze moet gas geven in haar carriere. Als je te lang rond dezelfde ranking blijft hangen, dan wordt het lastig om de volgende stap te maken. Ik geef haar nog een kans, maar het moet wel dit jaar gebeuren. Misschien zorgt haar nieuwe, Spaanse coach ervoor dat ze die stap kan maken.”

Vandaag komt ook de vijfde en laatste Nederlander in actie in de eerste ronde. Robin Haase neemt het in de vierde partij na elf uur op baan 6 op tegen de Kroaat Ivan Dodig. Dat is toch een goede loting als je naar de ranking kijkt?
“Robin staat 39 en Dodig 73ste. Ik verwacht ook dat Robin wint. Hij is in vorm. Dit is een must win. Maar goed, Dodig is een ervaren, fanatieke Kroaat. 2011 Was een goed jaar voor hem met een titel en een finaleplaats in Rosmalen."

"In oktober stond hij nog 32 op de wereldranglijst. Hij is vooral een vechter. Ik keek naar zijn statistieken. Dit jaar moest hij negen maal een beslissende set spelen en zes maal won hij die. Haase moest dat zeven keer doen en won er twee."

"Robin moet dus oppassen, want Dodig geeft niet op. Hij moet het niet close laten worden. Omdat Dodig dan boven zichzelf uit kan stijgen. Haase moet het bovendien dit jaar niet van de tiebreaks hebben."

"Hij speelde er in 2012 zes, en won er maar een. Er slaat iets in zijn spel op dat moment, lijkt het. Dat zijn geen fijne statistieken als het spannend wordt. Dus moet Robin ervoor zorgen dat het niet spannend wordt. Daar heeft hij de kwaliteiten voor. Ik zeg Haase in drie of vier sets.”

Ook Andy Murray komt de baan op, tegen de Japanner Tatsuma Ito. Er wordt bij de mannen vaak gesproken over de Big Four, moeten we Murray niet wegstrepen uit dat rijtje?
“Vind ik ook, we kunnen beter spreken van de Big Three. Murray heeft nog geen Grand Slam-titel gewonnen en laat het ook dit jaar weer een beetje afweten. Hij speelde fantastisch in Australie, zoals zo vaak."

"Met Ivan Lendl erbij als zijn coach dacht ik: nu gaat het gebeuren. Maar nee. Hij staat geregeld weer ouderwets te piepen op de baan en heeft last van blessures, onder andere aan zijn rug. Hij is verschrikkelijk goed, hoor, maar wat klasse betreft net wat minder dan Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer."

"Er wordt wel gezegd dat hij het mentaal laat liggen, in vergelijking met de andere drie. Maar ik denk dat het begint met klasse, hij heeft niet die echt winnende slag. Lendl heeft met hem gewerkt aan de vuurkracht in zijn forehand. Die vuurkracht heeft hij nodig. En hij moet wat aanvallender spelen, heeft van nature dat passieve in zich. Hij is een counteraar."

"Dat zijn Djokovic en Nadal ook, maar die zijn zo goed in de omschakeling. Murray is dat minder. Ik denk nog wel dat hij een Grand Slam-titel kan winnen. Dat moet gebeuren op Wimbledon, die ligt hem het best van de vier Grand Slams. Maar het zal nog wel even duren. Misschien over een jaar of vier, als Federer oud is en Nadal opgebrand.”