PARIJS - Marcella Mesker doet verslag van Roland Garros namens de NOS, voor radio en tv. En ze beantwoordt tijdens dit Grand Slam-toernooi dagelijks de vragen van NUsport.nl.

Tien dagen terug werd Michaëlla Krajicek geopereerd aan haar knie, vandaag speelt ze de eerste ronde op Roland Garros tegen Petra Martic. Kan dat goed gaan?
“Lastig te voorspellen. Ik zag bij de training dat Misa wel erg opgelucht en blij in het rond loopt, ook omdat de aard van de knieklachten mee viel. Ze is heel relaxed en wie weet wat dat met haar doet. Ze zal onbevangen de wedstrijd in gaan."

"Normaal kun je iets meer dan een week na een ingreep niet fantastisch lopen. Dat zag je ook tijdens de training, waar ze met een grote bandage om haar knie liep. Het vertrouwen in het bewegen is er nog niet zo kort na een operatie en daarnaast heeft ze geen voorbereiding op Roland Garros gehad."

"Maar Martic is dan wel nummer vijftig van de wereld, ze is ook niet geweldig. Ik zag dat het serveren bij Misa erg goed ging, hard en zuiver. Daar zal ze alles op gooien. De rally’s kort houden en leunen op de opslag. Met dat warme weer kan dat goed. Tegen beter weten in zeg ik daarom dat Krajicek wint.”

Kiki Bertens is hot. Ze won vorige maand zomaar een WTA-toernooi en wist zich te kwalificeren in Parijs. Bij haar Grand Slam-debuut is Christina McHale, nummer 36 van de wereld, de tegenstander. Gaat ze weer verrassen?
“Ze zijn allebei jonkies van twintig, zijn bezig aan hun eerste jaar op de Tour. Ik verwacht een zenuwachtige partij. Vooral Kiki zal zenuwachtig zijn. Ze zegt van zichzelf dat ze dat snel is, had vroeger ook wat last van faalangst."

"In de eerste ronde van het kwalificatietoernooi zullen het ook de zenuwen zijn geweest waar ze tegen moest vechten. Ze was als eerste geplaatst in de kwalies, ze had de status van toernooiwinnares, dat geeft druk. Ze kreeg dan ook een matchpoint tegen in het kwalificatietoernooi, maar redde het toch."

"Nu maakt ze haar debuut op een Grand Slam-toernooi, zullen haar ouders, twee coaches en de pers op de tribune zitten voor haar. Ik denk dat ze de eerste set zal verliezen, omdat ze er in zal moeten komen. Daarna zal ze zich herstellen, want ze zit nog steeds op die roze wolk. Een toernooizege, de kwalificaties overleven, ze moet veel zelfvertrouwen hebben. Daarom denk ik toch dat ze zal weten te winnen.”

Ze gaat als een komeet, staat nu 91ste. Kun jij inschatten hoe goed Bertens is?
“Ze heeft niet het talent van een Martina Hingis of Serena Williams. Ze is lekker nuchter en open en moet het hebben van hard werken. Daarmee kun je ver komen, zeker in het vrouwentennis. Dat ze op haar twintigste out-of-the-blue een toernooi heeft gewonnen en meteen de kwalificaties heeft overleefd op Roland Garros, tekent haar karakter. Maar ze zal nog wel wat stapjes moeten maken om de top vijftig te halen.”

Vandaag komen twee grote talenten in actie: Bernard Tomic en Milos Raonic. Wie is de betere van Generation Next?
“Raonic. Hij heeft een gevaarlijker spel, met zijn vuurkracht en snoeiharde service. Tomic moet het meer van zijn handigheid hebben, is meer een allrounder. Raonic past beter bij het moderne tennis, hij is groot en sterk."

"Wat meespeelt, is dat Raonic ook uit een rustiger nest komt. Zijn ouders zijn academici en Raonic zal dus ook wel een goed stel hersens hebben meegekregen. Tomic heeft een moeilijke relatie met zijn vader en bij hem zitten de kwajongensstreken er nog in."

"Hij werd laatst opgepakt door de politie wegens te hard rijden. Als je een solide carrière wilt hebben moet je de boel in je hoofd en thuis op orde hebben. Raonic heeft het in zich om de top vijf van de wereld te halen, van Tomic moet ik dat nog maar zien.”