BIRMINGHAM - Laura Smulders zal Nederland bij de Spelen in Londen vertegenwoordigen op het onderdeel BMX.

Bondscoach Bas de Bever heeft dat zondag, een dag na de wereldtitelstrijd in Birmingham, bekendgemaakt. Smulders kreeg de voorkeur boven Lieke Klaus, de enige andere rijdster die had voldaan aan de eisen van NOC*NSF.

Smulders haalde 2 weken geleden op Papendal met een plaats in de finale van de Supercross de gevraagde top 8-notering. Bij de mannen gaan de olympische tickets naar Jelle van Gorkom, Raymon van der Biezen en Twan van Gendt.

Het drietal had geen concurrentie en moest alleen hopen dat Colombia op de landenranking niet zou passeren. Dat gebeurde niet.

Teleurstellend

Het WK verliep teleurstellend voor Nederland. Smulders en Maartje Hereijgers strandden in de halve finales nadat Klaus al in de kwalificaties met een knieblessure had opgegeven. Bij de mannen hield het voor Robert de Wilde en Van der Biezen op in de kwartfinale.

''Het resultaat is teleurstellend, maar we hadden te maken met een gehavende ploeg'', verklaarde De Bever. Van Gendt, eruit in de eerste ronde, kampte met een pijnlijke schouder, Van der Biezen heeft enkelklachten en Van Gorkom, die alleen vrijdag de tijdrit reed, is herstellende van een zware val in Chula Vista.

Fit

De Bever verwacht dat het drietal op tijd fit is. ''We hebben 10 weken. Twan laat deze week nog wel een MRI maken en zal even rust nemen."

"Het herstel van Jelle verloopt gewoon goed. Hij kwam maar een halve seconde tekort om zich te kwalificeren, maar had zaterdag sowieso nog niet meegedaan. Je ziet dat de fiets al weer zijn verlengstuk is, maar Jelle rijdt nog wat ingetogen.''

De keuze voor Smulders, die in tegenstelling tot Klaus wel deel uitmaakt van de nationale selectie, nam De Bever op basis van een interne ranking. ''Die gaat over wedstrijden van de afgelopen anderhalf jaar. Lieke was teleurgesteld, maar ze had er volgens mij wel een beetje rekening meegehouden.''

De wereldtitels in Birmingham waren voor de Australiër Sam Willoughby en de Française Magalie Pottier.