PARIJS - Slecht nieuws voor de Franse tennisfans. Jo-Wilfried Tsonga zegt nog voor Roland Garros is begonnen dat een Fransman het Grand Slam-toernooi in eigen land in elk geval niet zal winnen. Niet dit jaar en de komende jaren ook niet.

Door Jasper Boks

Yannick Noah blijft voorlopig nog wel even de laatste Franse man die het toernooi won, in 1983. Sterker, volgens Tsonga – die vandaag de derde partij na 11 uur op het centercourt speelt tegen de Rus Andrey Kuznetsov - is de kans klein dat binnenkort ook Wimbledon, de US Open of de Australian Open wordt gewonnen door een Fransman.

"We hebben allemaal onze dromen en daar ga ik ook mee door. Als ik aan een toernooi meedoe, is mijn doel altijd om het te winnen. Maar ja, mijn generatie heeft nog nooit een Masters-toernooi op gravel gewonnen en we hebben ook nog nooit een Grand Slam-titel gewonnen op welke ondergrond dan ook."

"We hebben er nog nooit een gewonnen, dus zou het in mijn ogen niet realistisch zijn om te roepen dat we dat wel even gaan doen. Misschien hebben we de capaciteiten, als Franse spelers. Maar ik kan hier niet Roland Garros oplopen en zeggen: ‘Ik ga winnen.’"

Simon

De Fransen hebben bij de mannen drie spelers in de top vijftien van de wereld. Naast Tsonga – nummer vijf – zijn dat Gilles Simon op de twaalfde plaats en Gaël Monfils, die veertiende staat, maar Roland Garros moet laten schieten door een knieblessure.

Gravel is de ondergrond waarop de Fransen worden opgeleid, maar het is momenteel de ondergrond waarop ze het slechtst uit de voeten kunnen. "We kunnen niet altijd trainen op Roland Garros. Twee weken in het jaar, dat is het," aldus Tsonga.

"Meestal is het te koud of regent het en dan spelen we binnen. Indoor zijn wij op ons best. Ja, ik heb ook leren tennissen op gravel. Maar dat was wel een indoor gravelbaan en dat is heel anders dan buiten. De beste trainingsfaciliteiten zijn nu eenmaal in het noorden van Frankrijk. Daardoor is gravel momenteel onze slechtste ondergrond."