DEN HAAG - Tijdens de World Cup Kiteboarden zijn alle ogen gericht op Youri Zoon, de regerend wereldkampioen. Vanochtend ging hij voor het eerst het water op, om het op te nemen tegen Sam Light.

Door Lotte

"Ik voer net de eerste heat van de wedstrijd, het ging gelijk lekker. Ik zat er lekker in, had veel power, dus prima heatje", zegt Zoon, zijn haren nog nat van de zee. Hij heeft zojuist te horen gekregen dat hij zijn heat gewonnen heeft en ziet er vrolijk uit.

"Ja, het ging gelijk goed. Ik heb alle dingen gedaan die ik wou doen, dus dat hoop ik de hele wedstrijd te doen en we zien wel welk resultaat daar uit komt", zegt hij laconiek. De druk van zijn eerdere prestaties lijkt hem niet te raken.

Vanochtend moest hij het opnemen tegen Sam Light, die via een wildcard het toernooi ingekomen is. Light schakelde gisteren Van der Kop uit en trof nu dus Youri Zoon. Hij is een opvallende kiter, net even iets anders dan de rest. Zo gebruikt hij ander soort gear en vaart hij normaal alleen freeride, waardoor moeilijk in te schatten is hoe hij zijn wedstrijd zal varen.

"Het was niet raar om het tegen Sam op te nemen, maar misschien heb ik wel een redelijk voordeel omdat ik normaal wat meer wedstrijden vaar", zegt hij. Zoon heeft Light echter wel hoog in het vaandel staan en wist dankzij de vele filmpjes die van zijn tegenstander circuleren wel wat hij ongeveer kon verwachten.

Vanmiddag zal hij opnieuw op het water te zien zijn. "Straks moet ik tegen Romen, een Braziliaan. Hij is super goed en heeft gisteren Kevin er uit gevaren, dus dat belooft wat!"