SCHEVENINGEN - Na gisteren de hele dag gewacht te hebben, mochten de Nederlandse kitesters Jalou Langeree en Lisa van Ginkel vandaag het spits afbijten. De wind waaide stevig en zorgde voor lastige condities.

Door Lotte Kroon

"Het ging super goed", zegt Langeree, die zoals altijd in haar wetsuit rondloopt. "Het was echt mega koud vanochtend en de condities zijn best wel lastig, ook al ben ik gewend om op de Noordzee te varen."

"Veel golven en een ruige zee. Toch kon je er wel mooie vlakke stukken tussen vinden. Het ging ook goed, mijn eerste stuk was super steady. Daarna maakte ik een paar kleine foutjes, maar dat ging gelukkig niet ten koste van mijn resultaat want ik ben gewoon door naar de volgende ronde, wat natuurlijk super leuk is."

Jalou is dus door naar de volgende ronde, van Ginkel niet. "Ik heb alles gegeven," zegt van Ginkel, "maar het was niet genoeg. De condities waren best wel zwaar. Ik had een te kleine kite genomen, maar ik dacht: ik blijf hier maar gewoon mee doorgaan."

Omweg

Door de lastige condities kon Van Ginkel niet al haar tricks doen, maar hier maalt ze niet echt om. Langeree was simpelweg te sterk voor haar, ook wanneer ze wel alles uit de kast had kunnen halen."

"Je hebt Jalou, die staat echt op nummer een. En daar onder heb je de rest van ons qua niveau. Dus dan is het ook maar net wie je tegen komt." Van Ginkel lacht en haalt haar schouders op. Via een omweg kan zij zich nog terug vechten in het toernooi, wat ze vanmiddag zal proberen.

Ook Langeree zien we waarschijnlijk vandaag nog terug, wanneer de rest van het toernooi gevaren wordt.

"Ik ben niet meer gewend om wedstrijden te varen en ik moet er echt weer een beetje inkomen. Het is wel weer leuk, maar ook heel veel zenuwen die weer door mijn buik heen razen", aldus Langeree. " Mijn volgende heat is tegen Karolina Winkovska, een meisje uit Polen. Zij is tweede op de wereldranglijst, dus ik moet echt alles uit de kast halen. Ik ga gewoon alles doen wat ik kan."