SCHEVENINGEN - Kiter Jerrie van de Kop kan zijn geluk niet meer op. Nadat hij vorige week Europees kampioen bij de junioren werd, slaagde hij er dinsdag ook in om zich voor het hoofdtoernooi van de World Cup in Scheveningen te plaatsen.

Door Lotte Kroon

"Ik ben hartstikke blij", zegt Van de Kop met een enthousiaste lach. "De eerste heats moest ik er een beetje inkomen, want het ging niet echt heel lekker. Maar naarmate ik steeds verder door ging, ging het steeds beter. Ik moest laten zien wat ik kon in de laatste heat en die heb ik gewonnen!"

De eerste heat verloor Van de Kop nog, maar daarna herstelde hij zich en wist hij zich door te vechten tot de derde ronde. Die won hij, waardoor hij zich wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Van de Kop is tevreden over zijn prestatie omdat hij binnen deze omstandigheden alles landde wat hij kon. "De condities waren best wel lastig. De zee is heel choppy, er zijn veel golfjes en de wind is heel zacht, dus ik heb wel alles gedaan wat ik kon."

Vervolg

"Van de rest van het evenement verwacht ik dat het heel gaaf gaat worden. Ik hoop dat we echt veel wind krijgen, zodat we allemaal vette tricks kunnen laten zien. En natuurlijk hoop ik dat ik nog een paar heatjes door kan gaan. De dag is nog niet over, maar het leukste tot nu toe is natuurlijk dat ik door ben gekomen tot het hoofdtoernooi."

"Ik had het wel gehoopt, maar je bent nooit zeker. Je moet net een gunstige loting hebben om door te komen. Ik zat nu ook in een zware heat met Liam Whaley, de Spaanse nummer vier van de wereld. De wind was heel licht en hij is natuurlijk een klein mannetje..."

Dat ligt nu echter achter hem. De vraag is hoe het verder zal gaan, nu de jonge kiter zich tussen de echte zwaargewichten bevindt. "Ik moet straks varen tegen Sam Light", vertelt hij.

"Hij is ook een O'Neill teamrider. Voor dit evenement hebben ze wildcards gegeven. Een daarvan ging naar Kevin Langeree, wat logisch is omdat hij natuurlijk in 2009 wereldkampioen is geworden. Sam Light heeft er ook een en ik had er geen. Dus ik wil echt heel graag van hem winnen!"