CHARKOV - Tijdens de groepswedstrijden van het Nederlands elftal bij het Europees kampioenschap verblijven naar verwachting maximaal duizend fans op de Oranjecamping in Charkov.

Een woordvoerder vertelde maandag dat tot dusverre per duel tussen de 700 en 800 mensen een plek op de camping hebben gereserveerd.

Nederland speelt alle groepsduels in Charkov. Denemarken is op 9 juni de eerste tegenstander. Vervolgens stuit Oranje op Duitsland (13 juni) en Portugal (17 juni). Het idee van een Oranjecamping ontstond in de aanloop naar het Europees kampioenschap van 2004 in Portugal.

Sindsdien kunnen Nederlandse supporters elk groot toernooi, dus EK's en WK's, op zo'n camping overnachten.

Dit keer wordt de Oranjecamping opgezet op een eilandje in de rivier de Charkov. De organisatie beperkte zich tot voor kort tot de voetbalevenementen, maar dit jaar komt er voor het eerst ook een camping voor Oranjefans bij de Olympische Spelen in Londen.

Spelen

''Wat de Spelen betreft, moet de grote hoos van boekingen nog plaatsvinden'', aldus de woordvoerder van de Oranjecamping. ''Dat zal vermoedelijk pas na het EK voetbal gebeuren. Tot nu toe is 25 tot 35 procent van de beschikbare plaatsen vergeven.''

Op de Oranjecamping in Londen kunnen tussen de 1000 en 1500 mensen verblijven. Mogelijk wordt dit nog uitgebreid naar 2000. De Olympische Spelen in Londen zijn van 27 juli tot en met 12 augustus.

Het EK voetbal begint op 8 juni en duurt tot en met 1 juli.