DEN HAAG - Een boycot van het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne in verband met de zaak rond oppositieleidster Joelia Timosjenko zou ''een ernstige fout'' zijn.

Dat zei de ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Olexander Horin, maandag in een exclusief vraaggesprek met het ANP.

Hij reageerde op de toenemende politieke druk door leiders van Europese landen op Oekraïne om de situatie van de veroordeelde oud-premier te verbeteren. Een boycot is ''een maatregel van de Koude Oorlog'', stelt Horin.

''Nu zijn we partners. Het is niet goed om opnieuw zulke maatregelen te gebruiken.''

Maar bovenal is een boycot een ''oneigenlijk en niet passend'' antwoord op de Timosjenkozaak. Volgens de ambassadeur, die spreekt van ''een complexe zaak'', is het inadequaat om die in verband te brengen met het EK-voetbal. Dat doet geen recht aan de hele organisatie rond het EK, de voetbalsupporters en fans, zegt hij.

Geen navolging

De aangekondigde boycot van Europese leiders en de Europese Commissie vindt bovendien geen navolging bij supporters en fans. ''Geen enkel voetbalteam heeft laten weten niet te komen'', aldus de ambassadeur.

Hij wijst erop dat Oekraïne veel heeft gedaan en geïnvesteerd om het EK voetbal, dat in juni begint, tot een succes te maken. Zo zijn er vier nieuwe stadions gebouwd en zijn de vliegvelden bij gaststeden Kiev, Charkov, Donetsk en Lviv gemoderniseerd en uitgebreid.

De rechtszaak tegen Timosjenko staat geheel los van dit EK en de justitie moet de zaak oplossen, vindt Oekraïne. ''Het is een open proces volgens de Oekraïense wetten.''

Horin benadrukt dat het parlement in reactie op de kritiek vanuit Europa een nieuwe wettelijke bepaling heeft aangenomen, die moet garanderen dat de aanklager en de verdediging dezelfde rechten hebben.

In de eerste rechtszaak tegen Timosjenko wegens machtsmisbruik loopt nu het hoger beroep, de tweede zaak in verband met belastingontduiking is voorlopig uitgesteld. ''We moeten het vonnis in de eerste zaak nu afwachten. Zo nodig kan Timosjenko daarna nog naar de Europese rechter.''

Boodschap

Over de gezondheid van de oppositieleidster zegt de ambassadeur dat een behandeling in het buitenland volgens de wet niet mogelijk is. Wel konden Britse en Canadese artsen Timosjenko onderzoeken.

En dinsdag zal zij met haar instemming in een Oekraïens ziekenhuis door Duitse artsen worden behandeld voor haar rugklachten.

Horin heeft vooral nog een boodschap aan de voetbalfans: ''Kom naar het EK-voetbal, het zal jullie bevallen in Oekraïne, de supporters zijn van harte welkom.''

Om Nederlandse fans te verwelkomen rijdt een van de metrotreinen in Charkov in het oranje. Daar speelt het Nederlands elftal zijn eerste drie wedstrijden.