CHARKOV - Een hossend Oranjelegioen rondom een groot standbeeld van Lenin. Dat is wat deze zomer staat te gebeuren in de Oekraïense stad Charkov, waar het Nederlands elftal op 9 juni in het Metalist-stadion aftrapt tegen Denemarken.

De gemeente Charkov wil een goede indruk maken op de voetbaltoeristen en de stad op de kaart zetten als toeristische trekpleister. Het grote Vrijheidsplein met het beeld van Lenin wordt ingericht als fanzone, waar zeker 50.000 mensen een voetbalfeestje kunnen vieren met een biertje ''dat veel goedkoper is dan in Amsterdam’’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Voorlopig gaat het leven in Charkov nog zijn gewone gang. Tegen vier uur ‘s middags stroomt de staatsfabriek Malysjev leeg. Bij de ingang hangen foto’s van verschillende tanks die de fabriek produceert.

Daarnaast een poster met een vacature voor productiemedewerkers en een salarisaanbod van omgerekend 350 euro per maand. Dat is meer dan wat een dokter of leraar doorgaans verdient.

Engels

Na de Tweede Wereldoorlog, waarin ongeveer zeventig procent van de stad werd verwoest, groeide Charkov uit tot een van de grootste wetenschappelijke, culturele en industriële centra van de voormalige Sovjet-Unie. Nog steeds staan er enkele honderden industriële bedrijven in de stad en omgeving.

Met ongeveer 1,5 miljoen inwoners is het de tweede stad van het land op veertig kilometer van de grens met Rusland. Circa 150.000 studenten volgen er een opleiding aan een universiteit of in het hoger onderwijs in de officiële taal Oekraïens. Op straat is de voertaal Russisch.

Met het EK voetbal in aantocht doet ook het Engels zijn intrede in het openbare leven. Op het centrale treinstation zijn nieuwe borden met reizigersinformatie in het Engels.

Achter de kassa’s zitten echter nog steeds dezelfde oudere dames die de taal niet machtig zijn. Een jongere garde die wel Engels spreekt, bemant de nieuwe informatiebalies.

Gemengde gevoelens

Voetbalfans met een kaartje voor het stadion kunnen op wedstrijddagen gratis reizen met het openbaar vervoer. Verder wordt er druk gewerkt aan de verbetering van de infrastructuur in de uitgestrekte stad.

Inwoners van Charkov hebben gemengde gevoelens over het aanstaande voetbalgeweld. ''We hopen dat het niet uitloopt op een fiasco’’, zegt Sergej, die staat te kijken naar het asfalteren van de wegen rondom het Metalist-stadion.

Sergej is trots dat zo’n groot evenement in zijn stad plaatsvindt. Net als voor de meeste Oekraïners is een kaartje in het stadion voor hem te duur, maar ''wij gaan thuis kijken en feesten.''