PAPENDAL - Raymon van der Biezen wist zich zondag niet te plaatsen voor de finale van de BMX Supercross. Op het WK over twee weken wil hij zijn kwalificatie voor Londen veiligstellen.

Door Eline Dabekaussen

Momenteel heeft Nederland, dankzij de vijfde plaats in het mondiale teamklassement, recht op drie startbewijzen voor Londen.

Wanneer de Nederlandse mannen op de wereldranglijst worden ingehaald door nummer zes Colombia, mogen er nog maar twee BMX'ers naar de Olympische Spelen.

Ranglijst

"Tijdens het WK moeten nog wat punten halen dan weten we zeker hoeveel mensen we mogen sturen. Op dit moment kunnen we er eigenlijk nog niets over zeggen", zei Van der Biezen na afloop de wereldbekerwedstrijd op Papendal.

"Ik heb er alles aan gedaan om hier nog punten te pakken voor ons land. Als we zakken op de ranglijst heb ik zelf ook minder kans om te gaan."

Van der Biezen, die kampt met een scheurtje in zijn enkelband en fietste met een getapete enkel, vervolgt: "het was pijnlijk en niet ideaal. Ik ben niet ontevreden over vandaag. Ik had alleen graag de finale gereden voor het eigen publiek."

Van Gorkom

Het zijn echt vooral Jelle van Gorkom en Yvo van der Putten die moeten hopen op het derde startbewijs voor Nederland. Achter Van der Biezen en Twan van Gendt (zevende in Papendal) maken ook zij nog aanspraak op een startbewijs, hoewel Van der Putten zich nog moet nomineren.

BMX-bondscoach Bas de Bever streeft ernaar om een week na het WK bekend wie er uitkomen op in Londen. Jelle van Gorkom maakt volgens hem nog altijd een goede kans op een uitverkiezing.

Vooruitgang

Van Gorkom kwam in april ernstig ten val tijdens een wedstrijd in het Amerikaanse Chula Vista. De BMX'er werd een aantal dagen kunstmatig in slaap gehouden en komt voor de Olympische Spelen niet meer in actie.

"Twee weken geleden zou ik hebben gezegd: ik neem je niet mee. Maar ik zie dat hij met sprongen vooruit gaat, dus hij maakt nog steeds goede kans op een van de Olympische tickets", zegt de Bever.

Van Gorkom heeft, net als Van der Biezen en Van Gendt, al voldaan aan de door NOC*NSF gestelde limiet van eenmaal een plek bij de beste acht en eenmaal een plek bij de beste zestien op een grote internationale wedstrijd.