AMSTERDAM - Wieke Dijkstra staat zondag met Laren in de finale van de play-offs tegen Den Bosch. Het is voor de hockeyster het hoogtepunt van het seizoen. Komende zomer zal ze niet van de partij zijn op de Olympische Spelen in Londen.

Door Thomas Olsthoorn

Dijkstra is sinds november vorig jaar international af nadat ze op eigen initiatief besloot te bedanken voor het Nederlands team.

In juli 2011 werd ze tot haar verrassing door bondscoach Max Caldas niet opgenomen in de selectie voor het EK vanwege haar tekortkomingen op het verdedigende vlak. Ze probeerde zich maandenlang terug te knokken in Oranje.

"Ik vroeg Max om oefeningen om aan te werken, maar hij zei dat ik het maar met mijn clubcoach moest uitzoeken," vertelt Dijkstra deze week in een uitgebreid interview in het NUsport-magazine.

"Nadat ik was afgevallen, trokken Max en de rest van het begeleidingsteam hun handen van me af. Niemand zag me meer staan. De mensen van de medische staf durfden me zelfs niet aan te kijken als ze bij een wedstrijd van Laren waren. Ik werd aan mijn lot overgelaten en hoorde er niet meer bij."

Onzekerheid

Dijkstra zat lange tijd in onzekerheid over haar toekomst in de nationale ploeg en dat knaagde flink aan de hockeyster.

"Ik sliep slecht en functioneerde op mijn werk bij Randstad maar op zeventig procent, zat maar te peinzen. Collega’s vroegen telkens hoe het zat met het Nederlands team. Ik deed voorkomen alsof het me niet zo veel deed, maar daardoor ging ik van binnen alleen maar meer kapot."

Dankzij enkele gesprekken met een coach kwam ze tot de conclusie dat ze vocht tegen de bierkaai. "Het was het me niet waard om nog langer in onzekerheid te leven en dus besloot ik dat het tijd was om voor mezelf te kiezen. Ik moest afscheid nemen van iets waar ik nog niet klaar voor was. Het was een rouwproces waar ik doorheen moest en dat was heftig."

Plezier

Toen afgelopen november voor Dijkstra duidelijk werd dat ze ook niet meeging met Oranje op trainingsstage naar Alicante, hakte ze de knoop door en beëindigde haar interlandloopbaan.

Een halfjaar later heeft ze weer plezier in het hockey en volgende week krijgt ze met Laren de kans om een uiterst roerig jaar positief af te sluiten met het veroveren van de landstitel.

Lees het volledige interview met Wieke Dijkstra in het nieuwe NUsport magazine, dat nu in de winkels ligt, online te bestellen is en op de iPad verkrijgbaar is.