Een tijdje terug was een delegatie van NUsport te gast op de Dag van de Sportjournalistiek, een jaarlijks terugkerend fenomeen op de Utrechtse school voor Journalistiek.

Door Edwin Struis

Ook deze keer was onze afvaardiging iedereen te slim af in de strijd om de felbegeerde quizbokaal, maar daar gaat het nu even niet om.

Voor het zover was, moesten we ons eerst door een voordracht heen worstelen van Wilco van Schaik, de algemeen directeur van FC Utrecht.

Het werd een referaat waarin het voetbal slechts een bijrol vertolkte, uit de mond van de voormalige dartsverslaggever welde vooral termen op als verdienmodellen, merkbeleving, unique selling points en meer van die onverdraaglijke marketingtaal die lichtjaren verwijderd is van de belevingswereld van de doorsnee voetballiefhebber.

Zware tijden

Toen Van Schaik ook nog eens de strategie van Red Bull, de verkrachter van clubs in Duitsland en Oostenrijk, aanprees als inspiratiebron, wisten we voldoende. FC Utrecht ging zware tijden tegemoet.

Gisteravond op de terugweg vanuit stadion De Goffert (over de noodzaak van elektronische doellijnbewaking een andere keer), hoorde ik een bekende stem iets zeggen over het ontslag van Foeke Booy, de technisch directeur van FC Utrecht. Van Schaik, daar was-ie weer, draaide zich in allerlei bochten om het vertrek van Booy te verklaren, maar een echt goede reden ontbrak.

Het kwam erop neer dat ‘een samenspel van factoren’ had geleid tot de breuk, Van Schaik weigerde ook maar één punt (zelfs geen unique selling) aan te dragen ter verheldering. Ja, iets over aankopen die minder rendeerden dan gehoopt. Dat wil inderdaad wel eens voorkomen bij een voetbalclub.

Suikeroom

Intussen brokkelt het voormalige bolwerk FC Utrecht steeds verder af. De afgelopen jaren heeft Frans van Seumeren er miljoenen ingepompt, zonder dat de sportieve en de financiële situatie ook maar enigszins verbeterde. De eigenaar doet me nog het meeste denken aan suikeroom Dirk Scheringa in z’n begindagen als mecenas van AZ.

Zonder enig benul van voetbal en met een feilloos gevoel om zich te omringen met de verkeerde mensen. Bij Utrecht werden inmiddels pure voetbaldieren als Willem van Hanegem, Ton du Chatinier, Erwin Koeman en nu weer Foeke Booy bijna achteloos terzijde geschoven, een geboren hulptrainer als Jan Wouters moet nu de kar trekken in samenwerking met een man die het elftal liever via Red Bull dan via fatsoenlijke voetballers vleugels geeft. Tel uit je winst.

Nog een geluk dat Van Seumeren zelf flink wat ervaring heeft met diep gezonken objecten.