KIEV - Dit EK voetbal wordt een toernooi van records. Dat stelt Markiian Loebkivskyi, directeur van het Oekraïense organisatiecomité van de Europese voetbalbond UEFA.

Met in totaal 500 miljoen euro investeerde de UEFA een recordbedrag in de organisatie in Oekraïne en Polen.

In het voetbalstadion in Kiev, het decor van de finale van voetbaltoernooi, wordt vrijdag de trofee aan het Oekraïense publiek gepresenteerd en zijn er gratis concerten.

Het aantal UEFA-vrijwilligers was met 6000 man volgens het organisatiecomité nog nooit zo groot en er zijn 17 procent meer aanvragen geweest voor kaartjes dan in 2008: twaalf miljoen.

Er zijn nog circa 25.000 toegangskaartjes te koop, maar die worden alleen ter plaatse nog verkocht.

Werklui

Volgens Loebkivskyi liggen de voorbereidingen in Oekraïne op schema met nog een kleine maand te gaan.

Het voetbalstadion wordt met de plichtplegingen in Kiev officieel overgedragen aan de UEFA. Volgens stadiondirecteur Kondratyev Tymoer is het onderkomen, ondanks de rondlopende werklui, af.

Hij staat sinds december aan het roer in het stadion, nadat het management al diverse keren was gewisseld in aanloop naar het EK wegens in- en extern getouwtrek.

Hotels

Op en om het stadionterrein wordt ondertussen nog hard gewerkt aan enkele hotels. Ook die komen volgens Tymoer op tijd af, al beweren werklui het tegendeel.

Voor eventuele protesten tijdens het EK vreest Loebkivskyi niet: ,,We zijn een democratisch land, iedereen is vrij om te betogen.''

Beide mannen wijzen de politieke EK-boycot vanuit Europa af. Dat moet je gescheiden houden, stellen ze. Tymoer: ,,Wie van voetbal houdt moet gewoon komen.''