AMSTERDAM – De biografie Schoon genoeg van wielrenner Thomas Dekker is door de lezers van NUsport verkozen tot het sportboek van het jaar. Hij kreeg maandagavond in het Olympisch Stadion de publieksprijs van de Nico Scheepmaker Beker.

De biografie van Dekker, die zich onlangs moest afmelden voor de Giro d’Italia, ontving op de website van NUsport de meeste stemmen. De wielrenner schreef het boek na afloop van zijn dopingschorsing en lanceerde zijn biografie rond zijn terugkeer in het wielerpeloton.

De manager van Dekker, Martin Berkhout, is blij dat het boek de prijs heeft gewonnen. ''Dit was belangrijk bij de comeback van Thomas. Al wordt er maar een exemplaar verkocht. Je leert van je fouten. De waardering van het publiek is mooi.''

Sinds 2005 wordt de Nico Scheepmaker Beker uitgereikt aan de winnaar van het beste sportboek van het jaar.

In aanloop naar de sportzomer van 2012 wordt voor de eerste keer een complete Week van het Sportboek georganiseerd om de aandacht voor dit specifieke genre te vergroten.

Prachtboek

De jury van de Nico Scheepmaker Beker riep het boek Eversteijn. Bokser/herenkapper 1949-1983 van Carel van Hees uit tot het beste sportboek van het afgelopen jaar. 'Het is een klassiek verhaal van de rise and fall van een bokser, gegoten in een bijzonder jasje. Een ontroerend boek, een sterk boek, een prachtboek', zo valt te lezen in het juryrapport.

Van Hees zei dat Eversteijn zou hebben genoten van applaus.

Het feest van list en bedrog. Een sinistere geschiedenis van de wielersport van Herman Chevrolet eindigde als tweede in de verkiezing, voor Slipstroom. Een kleine geschiedenis van schrijven en wielrennen (Special van De Muur) van Arthur van den Boogaard.