LOOSDRECHT - De PKRA komt voor het eerst naar Nederland en dat doet vele sportharten sneller kloppen. Zo ook dat van ex-judoka Dennis van der Geest, die sinds 2005 bij het kiten betrokken is.

Door Lotte Kroon

Op dat moment werd Van der Geest nog gesponsord door Red Bull en kreeg hij de mogelijkheid om naar Hawaii te gaan om hier met de besten ter wereld te kiten.

"Die jonge gastjes waren toen allemaal nog zestien of zeventien en Ruben Lenten won daar in de finale van Robby Naish. Dat was voor mij natuurlijk ook een te gekke ervaring", zegt hij.

Liefde

Een betere kennismaking met de sport kon Van der Geest zich dan ook niet voorstellen en zijn enthousiasme werd direct gewekt. "Dat ik zelf kan bepalen wanneer ik links of rechts af ga, vind ik wel een van de mooiste elementen aan kitesurfen."

"Verder, zodra je in de auto stapt of weet ik het, is alles geregeld. Mensen hebben bepaald of de weg naar links of naar rechts gaat en die moet ik dan volgen. En dat heb je op die zee natuurlijk niet, dus dat trekt me enorm aan."

Talent

Hierna nam hij nog deel aan de Naish Week in Egypte en zocht hij in Nederland ook nog een aantal keer het water op. "Het is niet zo dat ik wekelijks in het water lig. Er is een enorme interesse, maar het tijdmanagement is een beetje slecht."

"Ik woon natuurlijk bijna aan zee en alles is eigenlijk aanwezig om het gewoon lekker te gaan doen. Maar ja, het komt gewoon door drukte. Ik heb nu wel weer een jongen gevonden waar ik af en toe mee optreed en hij geeft ook kitesurfles. Dat gaat me dan wel weer helpen."

Op de vraag wie hij dan als de beste kiter van Nederland beschouwt, grapt hij. "Ik heb geen idee… Ik vind mezelf wel vrij goed. Maar goed, niemand ziet mijn talent!"

Hij lacht en vol zelfspot zegt hij: "Ik weet wel dat ze altijd heel hard moesten lachen. Ze zagen dan altijd voor zich dat als ik dan een keer écht ging leren kiten, dat ik dan de bruutste kite ever zou kunnen kiten, echt gewoon zo'n grote dikke kite die verder niemand kan varen."

Blessures en winnaars

Terugkomend op de PKRA worden de mogelijke kanshebbers besproken. Momenteel staat Kevin Langeree op een gedeeld zevende plaats en Youri Zoon op de tweede.

"Op Hawaii heb ik ook met Kevin in het water gelegen", zegt van der Geest. Maar dit was nog voor de knieblessure die Langeree anderhalf jaar geleden opliep en waarvan hij pas net hersteld is.

"Hij is toen best een keer hard gecrashed. Wat wel goed is, is dat hij nog jong is. Dan stap je ook wat makkelijker daar overheen en kan je weer vol gas geven."

Omdat Langeree nog jong is denkt Van der Geest dat de effecten van de blessure minimaal zijn, mits hij fysiek weer fit kan worden. "Zolang hij niet in zijn hoofd met de handrem er op kite, dank ik dat hij wel weer met de top mee kan doen."

Ondanks dit inzicht denkt Van der Geest niet dat Langeree het toernooi op zijn naam zal schrijven. "Youri Zoon laat al een tijdje zien dat hij het kan. Hij heeft vorig jaar gewonnen en staat nu ook weer constant op het podium."