NOORDWIJK - Hoewel kitesurfster Jalou Langeree vorig jaar besloot om zich minder op wedstrijden en meer op het waveriden te concentreren, verleidde het vooruitzicht van de PKRA-stop in Scheveningen haar toch om nog eens aan een freestylewedstrijd mee te doen.

Door Lotte Kroon

Hoewel op de PKRA-stop in Scheveningen niet gestart wordt in de wavecategorie, doet Langeree toch mee. Ze gaat opnieuw van start bij het freestylen.

"Het evenement wordt door O'Neill gesponsord en het is voor mij toch ook weer een uitdaging", legt de 22-jarige uit op het strand van Noordwijk uit.

"Ik vind het leuk en het vindt plaats op mijn homespot. Ik heb nog nooit een World Cup in Nederland gereden, dus voor mij is dat wel echt iets speciaals. Ik wil weer trainen en ik wil weer mee doen."

Jurering

Ook op wedstrijdgebied biedt de organisatie dit jaar een nieuw voordeel voor Langeree. "De Professional Kiteboard Riders Association (PKRA) heeft een nieuwe puntentelling voor de scores geïntroduceerd", legt ze uit.

"Je mag negen tricks inzetten, waarvan de beste vijf uiteindelijk worden geteld. Dat is veel gunstiger voor mij dan hoe er normaal werd gejureerd. Ik denk dat dit nieuwe concept wel heel prettig is. Als ik gewoon vijf hele mooie tricks er uit kan gooien, misschien maak ik dan nog wel een kans."

Ze lacht en legt dan uit. "Ik heb me de laatste tijd weinig geconcentreerd op freestyle, alleen nog maar op het golfrijden, want dat is gewoon mijn passie nu."

Doelen

Later vertelt ze over haar doelen voor deze World Cup. "Ik wil sowieso bij de top vier zitten", zegt Langeree. "Dat zou mooi zijn." De vraag is echter of een dergelijke klassering reëel is voor iemand die een tijd uit de wedstrijdcyclus is geweest.

"Ik hoop het. Ik ga geen ja zeggen, ik weet het niet. Er is een top van drie of vier vrouwen die gewoon heel constant vaart en echt sterk is. Ik zal misschien de vijfde zijn. Ik hoop onder die top vier ergens te bungelen of er gewoon tussen te staan."

"Maar ja, die chicks doen gewoon niets anders dan alleen maar freestylen, dus ik begrijp dat als ik de eerste ronde tegen hen moet, dat ik dan ook alles uit de kast moet trekken."

"Het hangt natuurlijk heel erg van de heatindeling af. Daarom baal ik soms van wedstrijden. Natuurlijk moet je alles laten zien met die negen tricks, maar je moet echt zo'n ontzettend goede wedstrijdvaarder zijn om alles te kunnen laten zien. Dat vind ik nog steeds super moeilijk."

Opzet

Toch heeft ze ontzettend veel zin in de wedstrijd. "Van het evenement verwacht ik dat het echt een spektakel gaat worden", zegt ze enthousiast. "Ik denk dat mensen het wel heel vet gaan vinden. We hebben ook echt met O'Neill gezeten om te overleggen wat de atleten willen."

"Vooral voor hen willen we het heel exclusief houden. Er komt een hele goede speaker die alles mooi aan elkaar kletst, die aan de mensen uitlegt wat wij nu eigenlijk uitspoken op het water. Voor de leek is dat namelijk niet te zien vanaf de kant, want het niveau ligt gewoon te hoog."

Vooruitblik

Ondanks het feit dat Langeree niet lijkt te kunnen wachten op de World Cup, zal dit waarschijnlijk toch een eenmalig optreden te worden. In principe is ze namelijk niet van plan hierna nog aan andere wedstrijden van de PKRA bond mee te doen.

"In oktober is er nog een wave stop in Marokko. Misschien wil ik daar ook wel aan mee doen, maar rond die tijd heb ik ook een andere wedstrijd in Ierland, dus ik hoop niet dat het botst."

Voor de rest van het jaar is het immers haar voornaamste doel om een begin te maken op het wedstrijdgebied van het waveriden. Daarom zal ze meedoen aan de KSP, een exclusieve tour met vier stops over de hele wereld.

"Ik heb dit jaar veel meer mijn weggetje gevonden", zegt Langeree. "Vorig jaar was meer hard trainen en filmpjes maken. Dat doe ik dit jaar nog steeds, maar ik vind het ook wel heel leuk om weer mee op tour te gaan. Ik heb gewoon een hoop geleerd en ik hoop dat ik wat kan laten zien."