Tyton, Hutchinson, Marcelo, Bouma, Pieters, Wijnaldum, Toivonen, Strootman, Labyad, Lens en Mertens. De PSV-supporters in De Kuip zullen zondag vast van ze genoten hebben, maar hun echte held stond langs de zijlijn: Phillip Cocu.

Door Daan Dekker

Keer op keer werd de trainer toegezongen. Na de 3-0 overwinning op Heracles probeerde de beginnend trainer alle aandacht nog af te wenden. Het draaide niet om hem, maar om de spelers, zo liet hij weten. Zinloze woorden, zijn heldenstatus is al te groot.

Het is ook niet niks. Nog geen maand aan het roer en zijn eerste prijs heeft hij al binnen. Niet dat de weg lang was, twee potjes winnen en de beker kon in Rotterdam opgehaald worden. Maar toch, doe het maar als beginnend coach.

Wat als hij straks, en dat valt in deze competitie niet uit te sluiten, toch nog de schaal naar Eindhoven haalt? Zal hij dan nog steeds volhouden dat het niet om hem draait?

Lichte tegenzin

Toen Fred Rutten op 12 maart, na het debacle tegen NAC, ontslagen werd, meldde Cocu zich met lichte tegenzin op het kantoor van technisch manager Marcel Brands. Na een gesprek van anderhalf uur ging de PSV-icoon akkoord, hij werd interim-trainer van PSV.

Maar, zo sprak Cocu duidelijk met Brands af, het zou bij een tijdelijke aanstelling blijven. Na het seizoen wilde hij weer een stapje terug doen.

Cocu, die er pas kort geleden achter kwam het trainersvak in te willen, bewandelt liever het pad der geleidelijkheid. Hij wil zich best enkele maanden opofferen voor PSV, maar daarna kiest hij weer voor zichzelf. Dat wil zeggen: als jeugdcoach het trainersvak echt in de vingers krijgen.

Zo onverstandig is het niet. Denk alleen maar aan Marco van Basten bij Ajax. De voormalige spits veranderde als trainer van Ajax in een jaar tijd van een clublegende in een ‘pannenkoek’.

Toch ben ik benieuwd of Cocu nog steeds zo standvastig is als PSV daadwerkelijk kampioen wordt of als tweede eindigt en zich voor de voorronde van de Champions League plaatst.

Van den Brom

Ik legde de bovenstaande scenario’s zaterdag aan John van den Brom voor. De Vitesse-trainer die in zijn jonge jaren nog met Cocu samenspeelde bij de Arnhemse club: “Het is niet makkelijk om dan nog een stap terug te zetten, dan wil je meer.”

Van den Brom zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Daarbij denk ik terug aan een interview dat collega Regterschot en ik ongeveer een jaar geleden met Cocu hadden.

De voormalige middenvelder: “Ik had een paar jaar geleden niet verwacht dat ik het trainersvak zo leuk zou vinden, het bewijst maar weer eens dat niet alles te plannen valt.”