AMSTERDAM - De Seattle Mariners willen volgende week vrijdag bij hun eerste thuiswedstrijd in het nieuwe honkbalseizoen een eerbetoon houden voor de vorig jaar overleden Gregory Halman.

Door Michel Abbink

De Nederlander, die jarenlang speelde voor de MLB-club, werd in november doodgestoken door zijn broer Jason Halman.

Left fielder Mike Carp van de Mariners heeft het plan om fans de mogelijkheid te bieden een oranje shirt ter nagedachtenis aan de honkballer aan te schaffen. De opbrengsten zijn bestemd voor de stichting van Halman.

Robinson

Aan het begin van de voorbereiding droegen de selectie en technische staf eenzelfde outfit, maar dan met de slogan ‘A life is not important except in the impact it has on other lives’, een befaamde quote van de legendarische Jackie Robinson.

De erven van Robinson hebben echter verboden om dit citaat nog eens te gebruiken. “Ik begrijp daar niets”, meldt Carp op de website van de Seattle Mariners.

“Halman was een ambassadeur van het honkbal in Nederland en Europa. In feite was hij de Robinson van Nederland. Dus is dit wel een beetje teleurstellend."

Op de voorkant van het shirt komt in elk geval de tekst ‘Broer voor het leven’, in het Nederlands. “Dit hele proces neemt meer tijd in beslag dan ik verwachtte”, aldus Carp. “Maar de bal rolt nu tenminste.”

Taai

In het magazine van NUsport stond drie weken geleden een verhaal over de zaak-Halman. Daarin kwam onder meer zijn oud-coach Jim Horner aan het woord, bijvoorbeeld over de moeizame start van de slagman bij de Mariners in 2004.

“Hij was gewend de beste te zijn en had moeite met discipline, zette zich niet altijd honderd procent in. Hij was taai, kwam altijd op voor zijn ploeggenoten.”