AMSTERDAM - Honkballer Rick van den Hurk is door zijn team Cleveland Indians uit de veertig man tellende hoofdmacht gezet. De Nederlandse werper was pas een week geleden aangetrokken door de club uit de Major League Baseball (MLB).

Van den Hurk (26) begon 'Spring Training', de voorbereiding op het reguliere seizoen van de Amerikaanse profcompetitie, bij de Toronto Blue Jays.

Vorige week werd hij door die Canadese club uit de hoofdmacht gezet, waarna de Indians hem oppikten. Na amper een week heeft nu ook die club de lange Eindhovenaar uit hun Major League-selectie gezet.

Het team uit Cleveland krijgt nu tien dagen de tijd om Van den Hurk naar een ander team te ruilen. Als dat niet lukt, zijn er twee opties: de Nederlander gaat spelen voor een van de teams van de Indians in een lagere divisie of hij wordt transfervrij en kan opgepikt worden door elke MLB-club.

Directe aanleiding voor de actie van de Indians is het aantrekken van een andere werper, Jairo Asencio. Hij neemt het plekje van Van den Hurk in de selectie over.

Geen indruk

De pitcher uit Eindhoven maakte evenwel ook geen onuitwisbare indruk tijdens Spring Training. Voor de Blue Jays en de Indians gooide hij in zes wedstrijden acht innings. In die duels kreeg hij elf verdiende punten tegen, goed voor een matig verdiende puntengemiddelde van 12.38

Van den Hurk debuteerde in 2007 namens de Florida Marlins in de MLB. Sindsdien wierp hij 46 duels op het hoogste niveau namens de Marlins en de Baltimore Orioles.

Overige Nederlanders

Drie andere honkballers met een Nederlands paspoort zijn zo goed als zeker van een plek in de MLB, die deze week al begon met twee wedstrijden in Japan, maar volgende week pas 'echt' van start gaat.

Werpers Kenley Jansen (LA Dodgers) en Jair Jurrjens (Atlanta Braves) zijn belangrijke pionnen bij hun club, terwijl buitenvelder Andruw Jones een gewaardeerde bankspeler is bij de New York Yankees.

Buitenvelder Rogearvin Bernadina draait een goede voorbereiding voor de Washington Nationals en lijkt goede kans te maken om het seizoen in de hoofdmacht te beginnen, terwijl werper Pedro Stroop ook kansrijk is voor een plekje bij de Baltimore Orioles.